Yazar "Akcan, Nurullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bacillus licheniformis VO1’den ?-Amilaz Üretimi için Tarımsal Endüstriyel Atıkların ve Fiziksel Faktörlerin İncelenmesi(2021) Akcan, NurullahBiyokütlenin değerlendirilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi bağlamında büyük ilgi görmektedir. Tarımsal sanayi atıkları ve yan ürünleri çok miktarda meydana gelmekte ve çürümeye bırakıldıklarında çevre kirliliğine neden olmaktadırlar. Katı faz fermantasyon (KFF) teknolojisinde tarımsal sanayi atıklarının kullanımı antibiyotikler, pigmentler, aromalar, amilazlar, proteazlar, selülazlar ve lipazlar gibi endüstriyel açıdan önemli enzimlerin üretiminde çeşitli avantajlar sunmaktadır. ?-Amilaz, nişastanın rastgele hidrolizini katalize eden bir enzimdir. Bu enzimler tekstil, kağıt, gıda, biyoyakıtlar, deterjanlar ve ilaç endüstrileri gibi çeşitli biyoteknolojik uygulamalarda kullanılır. Bu çalışmada, seçilen bakteri suşu, Bacillus licheniformis VO1, elma, kavun, muz ve portakal kabuklarının bulunduğu katı faz fermantasyon ortamlarına inoküle edildi ve test edilen katı substratlar arasında en yüksek ?-amilaz üretimi elma kabuklarının bulunduğu ortamdan elde edildi. Fermantasyon süresi, fermantasyon sıcaklığı, başlangıç pH, inokülüm oranı, azot, karbon ve metal kaynaklarının etkisi ayrı ayrı incelendi. Maksimum ?-amilaz üretimi 45 °C, pH 6.0 ve 48. saatte elde edildi. Elma kabuklarının bulunduğu fermantasyon ortamına eklenen çeşitli karbon ve azot kaynaklarının etkisi incelendiğinde, maksimum ?-amilaz üretimi sırasıyla nişasta ve maya özütü bulunan ortamlardan elde edildi. Elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, meyve işleme sanayinde meydana gelen elma kabuğu atıklarının katı faz fermantasyonunda (KFF) substrat olarak kullanımı ile Bacillus licheniformis VO1’den ?-amilaz üretimi gelecekte çevresel iyileştirme süreçlerinde kullanılmak üzere potansiyel bir aday olarak düşünülebilir.Öğe Cultural conditions optimization for production of β-galactosidase from Bacillus licheniformis ATCC 12759 under solid-state fermentation(2019) Akcan, NurullahObjective: The aim of this work was to study the optimal cultivation conditions for β-galactosidase production by Bacillus licheniformis ATCC 12759. Materials and methods: The screening of β-galactosidase production from B. licheniformis ATCC 12759 was performed by solid state fermentation method on media rich with rice bran (RB). Different factors were tested for the optimization of β-galactosidase production. Results: Certain fermentation parameters involving incubation time, incubation temperature, inoculum level, moisture content, initial pH, agitation speed, size of fermentation medium and optimum temperature of β-galactosidase activity were studied separately. Maximal amount of β-galactosidase production was obtained when solid-state fermentation (SSF) was carried out using RB, having inoculum level 35%, moisture content of 20%, initial pH 7.5 at 37°C for 48 h. Conclusion: Results indicated that optimal fermentation conditions play a key role in the maximum production of β-galactosidase from B. licheniformis ATCC 12759. This study shows the potential of the studied enzymes to be promoting candidates for the degradation of lactose and production of important bioproducts.Öğe High Level Production of Extracellular α-Amylase from Bacillus licheniformis ATCC 12759 in Submerged Fermentation(Romanian Biotechnological Letters, 2011) Akcan, NurullahAlpha amylase (E.C. 3.2.1.1) of Bacillus licheniformis ATCC 12759 was shown to produce extracellular α-amylase in submerged fermentation.Various nutrients belonging to three categories, carbon, nitrogen and amino acid sources, were investigated in terms of their effect on the production of extracellular α-amylase by Bacillus licheniformis ATCC 12759. Amongst carbon sources sugars, arabinose, sucrose, corn flour and corn starch supported maximum amylase production. Casein, sodium nitrate, ammonium sulphate, ammonium chloride, and ammonium nitrate where the best organic sources and inorganic sources respectively. Among the amino acid sources tested, L-cysteine, L-tryptophane, Lvaline, L-phenylalanine, L-methionine and L-lysine were favored the production respectively. FeSO4, ZnSO4 and CuSO4 inhibited α-amylase production. Maximum α-amylase production (1074.8±35.0 U/mg) was obtained in a medium containing 0.01% L-cysteine in 72 h at 37 oC.Öğe High level production of extracellular β-galactosidase from Bacillus licheniformis ATCC 12759 in submerged fermentation(2011) Akcan, NurullahThe aim of this study was various nutrients belonging to three categories, carbon, nitrogen and amino acid sources, were investigated in terms of their effect on the production of extracellular β-galactosidase by Bacillus licheniformis ATCC 12759. Amongst simple carbon sources, xylose and galactose supported maximum β-galactosidase production. Comparison with the control there was significant increase in enzyme yield in the case of the supplementation complex carbon source such as rice flour. Among the amino acid sources tested L-tryptophane, L-cysteine, L-phenylalanine, L-lysine, L-valine and L-tyrosine were favored the production respectively. In media containing the all organic and inorganic nitrogen sources resulted in a decrase production of β-galactosidase. FeSO4, ZnSO4 and CuSO4 supressed β-galactosidase production. Maximum β-galactosidase production (2.508.3 ± 29.9 U/mg) was obtained in a medium containing 0.01% L-tryptophane in 72 h 37°C.Öğe İmmobilize Coriolus versicolor kullanılarak Pb (II) iyonlarının biyosorpsiyonu ve önderiştirilmesi(İKSAD ULUSLARARASI YAYINEVİ, 2018) Okumuş, Veysi; Akcan, Nurullah; Canpolat, GurbetAğır metaller gıda sektörünün başlıca kirleticileri arasında yer alır ve özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde en önemli sorunlardan biri olarak düşünülebilir. Gıdalardaki ağır metallerin aşırı içeriği, özellikle kardiyovasküler, böbrek, sinir ve diğer hastalıklarla birlikte bir dizi hastalığın etiyolojisi ile ilişkilidir. Kurşun, ciddi bir kümülatif vücut zehiridir ve vücut sistemimize hava, su ve yiyecek yoluyla girer. Bazı ülkelerde insanlar, içme suyunun kurşun borulardan kaynaklanan kirlenmeleri nedeniyle önemli ölçüde bu metale maruz kalabilir. Kurşun kirliliğinin çoğu kümülatif etki gösterir ve insanlar kurşun ile uzun süre teması sonucunda, küçük konsantrasyonlarda bile sağlığa zararlı olabilir. Gıda ve su örneklerinde kurşun gibi metal iyonlarının aletli analizle doğrudan belirlenmesi, düşük miktarda olmaları nedeniyle çoğu zaman zordur. Bu nedenle, kantitatif olarak belirlenmeden önce genellikle bir ayırma ve önderiştirme tekniği gereklidir. Bu çalışmada Katı faz ekstraksiyonu (SPE) yöntemi ile Pb iyonlarının önderiştirilmesi için alternatif bir yöntem geliştirilmiştir., Pb'nin indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometrisi (ICP-OES) ile belirlenmesinden önce önderiştirilmesi için immobilize Coriolus versicolor fungal biyosorbent olarak kullanıldı. Geliştirilen SPE yöntemindeki bazı parametreler (pH, akış hızı, biyosorbent miktarı, kolonun tekrar kullanılabilirliği) optimize edildi. Yöntemin doğruluğu sertifikalı referans çay numunelerinin analizi ile doğrulandı. Geliştirilen kolonun 30 kullanımdan sonra bile oldukça stabil olduğu belirlendi.Öğe Katı Faz Fermantasyonunda Bacillus licheniformis VO7 Tarafından ?-Amilaz Üretimi için Potansiyel bir Substrat: Muz Kabuğu(2021) Akcan, NurullahMikroorganizmalardan elde edilen ?-amilazların biyoteknolojik potansiyeli, çeşitli endüstriyel süreçlerdeolası biyolojik katalizörler olarak dünya çapında büyük ilgi görmektedir. Bu enzimler gıda, tekstil ve eczacılık gibiçeşitli endüstriyel alanlarında kullanılmaktadır ve günümüz teknolojisi için vazgeçilmez hale gelmiştir.Biyoteknoloji, daha az enerji gerektiren, yenilenebilir hammaddelere ve çevre açısından sağlıklı uygulamalaradayanan yeni endüstriyel prosesler için potansiyel sunar. Alternatif bir enerji kaynağı olan muz atığı, dünyaçapında mevcudiyeti nedeniyle dikkat çekiyor. Bu biyolojik atıklar yakındaki gölet, nehir ve karada uygunsuz birşekilde bertaraf edilerek ciddi sağlık tehlikelerine neden olur. Daha sürdürülebilir bir hammadde kullanımıarayışının bir parçası olarak, katı faz fermantasyonu (KFF) araştırmaların odak noktası haline gelmiştir. KFFyöntemi, çevre kirliliğine neden olan tarımsal atıkların kullanılmasını sağlar. Bu çalışmada, Bacillus licheniformisVO7 muz, elma, karpuz ve portakal kabuklarının bulunduğu KFF ortamına transfer edildi. Kullanılan tarımsalatıklar arasında maksimum ?-amilaz üretimi muz kabuklarının bulunduğu KFF ortamından elde edildi. Maksimum?-amilaz üretimi 50 °C, pH 6.0 ve 24. saatte 1500 ?m parça büyüklüğündeki muz kabuklarının bulunduğuortamdan elde edildi. Bu sonuçlar ele alındığında, tüketim sonucu meydana gelen muz kabuğu atıklarının katı fazfermantasyonunda (KFF) substrat olarak kullanımı ile Bacillus licheniformis VO7’den ?-amilaz üretimi, çevreselıslah süreçlerinde kullanılmak üzere potansiyel bir aday olarak düşünülebilir.Öğe Solid State Fermentation for Production of Extracellular ?-Galactosidase from Bacillus circulans ATCC 4516(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2019) Serin, Besi; Akcan, NurullahAlthough most microbial enzymes are produced by submerged fermentation, the use of agricultural wastes as substrates in solid state fermentation (SSF) makes the production of enzymes more economical. The use of economic substrates is of great interest for making the enzyme production process significantly cheaper for SFF. The aim of this study was to investigate the effect of some parameters on the production of beta-galactosidase from Bacillus circulans ATCC 4516 using rice bran as substrate in solid state fermentation (SFF) method. Certain fermentation parameters involving incubation time, incubation temperature, inoculum level and initial pH were studied separately. Maximal amount of beta-galactosidase production was obtained at 35% inoculum level, at initial pH of 7.5, at 37 degrees C over 48 h. In addition, various carbon and nitrogen sources were added to fermentation medium and the effect on beta-galactosidase production was investigated. According to the results, carbon and nitrogen sources which added to the environment suppressed the enzyme production.Öğe Submerged Kültürü ile Bacillus subtilis RSKK96'dan ?-Amilaz Üretimi(2011) Akcan, Nurullah; Uyar, Fikret; Güven, AyselBakteriyel tür Bacillus subtilis RSKK96'nın ekstrasellüler ?-amilaz ürettiği gözlenmiştir. Enzim sentezi 72. saatte optimum 37°C'de elde edilmiştir. Çeşitli karbon, azot ve aminoasit kaynakları ve kimyasalların ?-amilaz üretimi üzerine etkileri incelenmiştir. FeSO4, ZnSO4ve CuSO4 bakteriyel büyümeyi ve dolayısıyla ?-amilaz üretmini inhibe etmiştir. Maksimum ?-amilaz üretimi (858.6±41.9 U/mg) %0.5 pamuk sapı bulunan ortamda 72. saatte elde edilmiştir.