3) Diğer

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 3 / 3
  • Öğe
    SİİRT İLİNDE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ
    (ISPEC 1. ULUSLARARASI TARIM VE KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, 2019-06) Örük, Görkem; Seydoşoglu, Seyithan; Engindeniz, Sait
    Siirt ilinde halkın önemli bir kesimin geçimini hayvancılık ve bitkisel üretimden sağlamaktadır. Hayvancılık genellikle çayır-mera hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Kaba yemler, hayvansal üretimde en önemli yem grubunu oluşturmaktadır ve çayır mera alanları ve yem bitkileri tarımından sağlanmaktadır. Türkiye 2017 yılı çayır-mera alanları toplam 18.9 milyon hektardır. Siirt ilinde bu miktar 29.000 hektar olup, ülkemiz çayır-mera alanlarının %0.15’ini oluşturmaktadır. Siirt ilinde yem bitkileri üretim alanı ise 6.000 hektardır. Bu araştırmanın amacı, Siirt’in Eruh ve Pervari ilçesinde yem bitkileri üretimi yapan üreticilerden anket yöntemiyle toplanan veriler ile yem bitkileri yetiştiriciliğinde üretici tutum ve davranışlarını incelemek, mevcut sorunları belirlemek ve bu sorunlara yönelik bazı çözüm önerileri getirmektir. Araştırma kapsamına Siirt iline bağlı Eruh ve Pervari ilçeleri alınmıştır. Adı geçen ilçelerde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı toplam 949 üretici bulunmaktadır ve bu ana kitleyi oluşturmuştur. Araştırmada kapsama alınan üretici sayısının belirlenmesinde oransal örnekleme formülünden yararlanılmıştır. %95 güven aralığı ve %10 hata payı kullanılarak örnek hacmi 88 olarak hesaplanmıştır. Her ilçeden kapsama alınacak üretici sayısının belirlenmesinde ise, toplam üretici sayısı içerisinde ilçelerin payları esas alınmıştır. Bu yaklaşımla ilçelerden araştırma kapsamına alınacak üretici sayıları Eruh ilçesinde 14 ve Pervari ilçesinde 74 üretici olarak hesaplanmıştır. Her ilçeden dört köy gayeli olarak araştırma kapsamına alınmıştır. Derlenen verilerin analizinde öncelikle üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri incelenmiştir. Daha sonra üreticilerin yem bitkileri üretimi konusundaki bilgi kaynakları, yem bitkileri üretimi konusunda dikkate aldıkları faktörler ile yem bitkileri üretiminde karşılaştıkları sorunlar ortaya konulmuştur.
  • Öğe
    The Current Situation of Greenhouse Production in Siirt Province and Solution Recommendations
    (2. International Conference on Agriculture and Rural Development, 2019-09) Örük, Görkem; Engindeniz, Sait
    Small-scale and fragmented farms is one of the most important agricultural problem in Turkey. At the same time, increasing population and fragmented agricultural land in the world make the getting maximum level of small farming areas a necessity. Greenhouse agriculture is the leading method for achieving higher efficiency from the unit side. According to Turkish Statistical Institute data, in 2018 greenhouse area were 77.21 ha in Turkey. Of this area, of 47.73% represents plastic greenhouses, 27.36% low tunnels, 14.80% high tunnels and 10.12% glasshouses. In 2018, total greenhouse area in Turkey were 44.664 ha, from this 57.55% belongs to Antalya. In Siirt province, greenhouse area were 5.3 ha in 2018 and all of them are made of plastic greenhouse. In this study, current agricultural structure and greenhouse activities in Siirt province are examined and what can be done about greenhouse production were discussed. In the study, some previous research findings and data from Turkish Statistical Institute and Republic of Turkey Ministry of Agriculture and Forestry were utilized.
  • Öğe
    İzmir-Kemalpaşa yöresinde GlobalGAP uygulayan ve uygulamayan kiraz üreticilerinin bilgi gereksinimleri ve görüşleri
    (Tarım Ekonomisi Dergisi, 2016-10-10) Bayraktar, Önder Volkan; SANER, Gamze
    Her üretim ve meslek kolunda olduğu gibi tarımsal üretimde de üretim teknikleri, yenilikler ve karşılaşılan sorunlar ile ilgili olarak yararlanılan kaynağın güvenilirliği ve üreticiler için ulaşılabilir olması oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada İzmir-Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Meyve Sebze Kooperati?'ne ortak olan GlobalGAP uygulayan 96, uygulamayan (geleneksel) 81 kiraz üreticisinden 2009 yılında anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Bu veriler doğrultusunda her iki gruptaki üreticilerin kiraz üretiminde etkili ve önemli bulduğu konular ile bunların öncelikleri, karşılaştıkları sorunlar, riskler ile bilgi taleplerine yönelik görüşleri ortaya konulmuştur. Her iki gruptaki üreticilerin yaş ortalamaları ve kiraz üretimindeki deneyimleri göz önüne alındığında GlobalGAP uygulayan üreticiler için kendi deneyimleri en etkili bilgi kaynağı olarak bulunurken, geleneksel kiraz üreticilerinde ilaç bayilerinin önerileri en etkili bilgi kaynağı olarak bulunmuştur. Görüşülen üreticilerin GlobalGAP teknikleri konusunda, öncelikle ilaç bayilerini bilgi kaynağı olarak gördükleri belirlenmiştir. Bunu sırasıyla serti?kasyon ?rmaları ve tarım danışmanları izlemektedir. Bu konuda İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin henüz önemli bir bilgi kaynağı olarak görülmemesi dikkat çekici bulunmuştur.