Yazar "Yiner, Züleyha" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Siirt Fıstığının Bilgisayarlı Görü Sistemi Kullanılarak Otomatik Olarak Sınıflandırılması(2015) Ataş, Musa; Ataş, İsa; Acar, Hüseyin; Doğan, Yahya; Dilbilir, Yusuf; Demirtaş, Selman; Yiner, ZüleyhaBilgisayarlı görü sistemleri günümüzde birçok alanda (tarım, üretim, medikal, askeri, robotik) başarılı ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Tarımsal gıdaların tahribatsız muayene kapsamında, paketlenmeden önce incelenerek kalite standartları çerçevesinde son kullanıcıya ulaştırılması, üretici firmaların rekabet gücünü arttırmaktadır. Türkiye, fıstık üretiminde dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. 2015 verilerine göre en çok fıstık üretilen üçüncü il olan Siirt ilimiz, Türkiye’de üretilen fıstığın %18 ünü karşılamıştır. Siirt fıstığı daha iri taneli yapısı, düşük yağ oranı ve daha zengin besleyici özellikleriyle Antep fıstığına göre piyasada çerez olarak daha fazla rağbet görmektedir. Dicle Kalkınma Ajansı (DIKA) verilerine göre, Siirt ilinde yıllık 15 bin ton Siirt fıstığı işleyebilecek modern bir tesisin yapımı IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) tarafından desteklenmiştir. Önümüzdeki üç yıl içerisinde bu tesisin aktif olacağı düşünülmektedir. Önerilen sınıflandırma sisteminin söz konusu tesiste kullanımı düşünülmektedir. Fıstık işlenme sürecinde önemli olabilecek üç basamak vardır. Bunlar; çatlamamış fıstıkların tespiti, içi boş fıstıkların dolu olanlardan ayrıştırılması ve fıstıkların boyut, şekil, sağlıklı oluşu, morfolojik ve estetik özelliklerine göre sınıflandırılmasıdır. Fıstık işleme fabrikalarında dış kabuğu ayrılmış fıstıklar ilk işlem olarak mekanik elekler ve çatlak tutucu kancalarla kabaca ayrıştırılmaktadırlar. Diğer taraftan nihai kalite standartlarına göre sınıflandırma, günümüzde işçiler tarafından ilkel yöntemlerle elle yapılmaktadır. Gıda hijyeni göz önüne alındığında bu yöntemin sağlık açısından sakıncaları vardır. Buna ek olarak, büyük tonajlı ürünlerin sınıflandırılması hem uzun zaman almakta, hem de etkin olamamaktadır. Tüketici açısından düşünüldüğünde çatlak olmayan ve kötü kalitedeki fıstıkların miktarı doğrudan müşteri memnuniyetini etkileyeceğinden, başarımı yüksek bir sınıflandırıcı sisteminin geliştirilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu projede dış kabuğu alınmış fıstık numuneleri, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) nün belirlediği standartlar da göz önüne alınarak sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Bunun için bilgisayarlı görü sistemi temelinde aynı zamanda çarpma verisi de kullanılarak bir sınıflandırıcı sistemin prototipi geliştirilmiştir.Öğe Two Level Kazakh Morphology(2021) Yiner, Züleyha; Kurt, AtakanWe present a comprehensive two level morphological analysis of contemporary Kazakh with implementationand a disambiguation test data set on the Nuve Framework. Our study differs from the similar studies in anumber of ways: (i) Our study covers both derivational and inflectional morphology to a greater extend (ii)Our implementation consisting of orthographic rules, morphotactics, a root lexicon of roughly 24 thousandroots, a lexicon of roughly 150 suffixes is open source which can be downloaded, reviewed and tested. (ii)Roughly 10 thousand manually disambiguated parses are available as a morphological disambiguation dataset. (iii) It is easily extensible meaning it can be modified or extended with new rules without anyprogramming. (iv) we are able to tackle emerging problems quickly and easily since Nuve is maintained byour study group. (v) Our implementation can handle separately written morphemes or digraphs etc. directly.(vi) We also have a Turkish morphological parser/generator in Nuve for morphology based machinetranslation between Turkish and other Turkic languages since these closely related languages have a lot incommon from lexical, morphological, and syntactic aspects.