Yazar "Oktay, Aydan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Biberde (Capsicum annum L.) kök boğazı çürüklüğüne (Phytophthora capsici Leonian) karşı bazı yağ asidi ve genlerinin analiz edilmesi(Siirt Üniversitesi, 2024) Oktay, Aydan; İnal, BehcetBu tez çalışmasında, kök boğazı hastalığına karşı hassas (yerel çeşit) ve dayanıklı (CM334 ((Criollos de Morelos 334)) iki biber çeşidinde patojen uygulaması yapıldıktan 6 ve 24 saat sonra kök, gövde ve yaprak dokuları hasat edilmiştir. Hasat edilen bu dokularda biber bitkisinin patojene karşı direnç oluşturmak için hücre düzeyinde oluşturduğu lipit homeostazisi araştırılmıştır. Ayrıca hücrede yağ biyosentezinde görev alan çok sayıda genin değişen ifade seviyesini analiz etmek için PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ile, ilgili genlerin ifade profillerine doku bazında bakılmıştır. Bu çalışmada, söz konusu patojene dayanıklılığı klasik çalışmalarla daha önceden belirlenmiş olan materyaller kullanılarak ve farklı zaman aralıklarında örneklem yapılarak bu patojene dayanıklılıkta rol oynayan gen düzenleyici mekanizmalar ve biyolojik ajanlardan lipitlerin fonksiyonları incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda yağ asidi ve yağ asidi genlerinin biber bitkisini enfekte eden P. Capsici etmenine karşı oluşturduğu dirençte bir çok rolü olduğu gözlemlenilmiştir. Yapılan bu çalışmada, incelenen beş gen içerisinde nisbi ekspresyon olarak en yüksek değer patojen uygulamasından 24 saat sonra alınan CM334 çeşidinin yaprak dokusundaki FAD1 geninde, en düşük değer ise, 24 saat uygulamadan sonra alınan Demre çeşidinin kök kontrol dokusundaki FAT geninde saptanmıştır. Bitkilerin çoğunda olduğu gibi biber yapraklarında da en çok bulunan yağ asitleri oleik (18:1n-9) ve linoleik (18:2n-6) asitler olmuştur. Hem CM334 hem de Sera Demre çeşitleri kontrol gruplarına göre 24 saat uygulamasında toplam yağ asit miktarlarında artış meydana gelmiştir.