Yazar "Can, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi sütsığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri(Siirt Üniversitesi, 2019) Can, Mustafa; Bakır, GalipBu araştırma Oğuzeli ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla ilçede Turkvet sistemine kayıtlı bulunan 92 mahalleden Oğuzeli ilçesini temsil edecek 52 mahallede faaliyet gösteren işletmelerden şansa bağlı olarak seçilen 402 işletme seçilmiştir. İşletmelere ait veriler yüz yüze anket çalışması ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 21.01 paket programı kullanılarak elde edilmiştir. İşletmecilerin ortalama yaşlarının 45,85 yıl olduğu belirlenmiştir. İşletmecilerin eğitim düzeylerine bakıldığında %26,4'ünün lise ve üniversite mezunu oldukları, işletmelerin bulunduğu mevkie bakıldığında %14,9'unun şehir kenarı, %68,2'sinin köyde olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde kullanılan ahırların konumunun %56,9'unun ev altı, %43,1'inin müstakil, müstakil olan ahırların %64,5'ininyarı açık olduğu, işletmelerin %66,8'inin bağlı duraklı, %18,7'si serbest duraklı, %14,5'inin serbest olduğu görülmüştür. İşletme başına düşen hayvan varlığı 32,70 baş olduğu belirlenmiştir. Düvelerin ilk tohumlanma yaşı %95,0'inin 15-18 aylık arasında yapıldığı, ineklerin %81,7'sinin doğumdan 2 ay sonra tohumlandığı belirlenmiştir. İşletmeler damızlık hayvanlarını %56,6 kendi işletmelerinden temin ettikleri belirlenmiştir. Sağımda işletmecilerin 98,4'ünün meme yıkaması yaptığı, %59,1'inin sağım esnasında hayvana yem verdiği, hayvanların günlük %50,8'inin 16-20 kg arasında süt verdiği belirlenmiştir. İşletmelerin %50,0'sinin kaba yemi satın aldığı, işletmecilerin %88,4'ünün kesif yemi bayilerden aldığı, %75,5'inin buzağı büyütme yemi kullandığı belirlenmiştir. İşletmelerin %71,7'sinin şap-brucella koruyucu aşı, %79,9'unun parazit mücadelesi yaptığı, işletmelerin 23,9'unda şap, %23,6'sında mastitis görüldüğü, %92,3'ünün işletmesinde hastalık olunca veteriner hizmeti aldığı belirlenmiştir. Besi yapan işletmelerin %83,3'ünün besicilikten memnun olduğu, %50,0'si geçim yapabilecek besi hayvan sayısının 16-30 baş olduğunu, %65,8'i beside günlük canlı ağırlık artışının 1000-1300 gr aralığında olduğu, %79,0'unun besi sonunda hayvanı kombinada değerlendirdiği belirlenmiştir.