Yazar "BEKAR, TUBA" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 14 / 14
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bağcılıkta Atık Teknolojisi(Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2016) BEKAR, TUBAAsma meyvesi, şırası, yaprağı ve budama artıkları farklı alanlarda değerlendirilebilen ürünler ortaya çıkaran bir türdür. Elde edilen ürünler sonucunda açığa çıkan atıklar ise son yıllarda pek çok değişik alanda kullanılarak ülke ekonomisine kazandırılabilmektedir. Üzümün işlenmesi sonucu arta kalan posası olan cibre oldukça fazla mikro besin maddesi içermektedir. Bu nedenle cibre yetiştirme ortamı, silaj katkı maddesi, yem, tekstil ve gıda sanayinde; üzüm çekirdeği ve çekirdek yağı kozmetik sanayinde, gıda ve yem katkı maddesi olarak; asma yaprağı organik gübre üretiminde; budama artıkları ise mobilya sanayi, yetiştirme ortamı ve yakıt olarak değerlendirilebilmektedir.Öğe Effects of leaf removals on must and wine chemical composition and phenolic compounds of Narince (Vitis vinifera) grape cultivar(Scientia Horticulturae, 2017-11) BEKAR, TUBA; BAYRAM, MUSTAFA; CANGİ, RÜSTEM; GENÇ, NUSRET; ELMASTAŞ, MAHFUZLeaves are the vital components of grapevines. Leaves are removed with summer pruning to improve grape and wine quality. Leaves of some grape cultivars are harvested at different periods for stuffed grape leaves or brined vine leaves. Since the leaves of Narince grape cultivar supplies an income as much as the grapes, the cultivars are commonly exposed to excessive leaf harvests. The present study was conducted in 2014–2015 to investigate the effects of 4 different leaf harvest treatments (LHT) (control, 2, 4 and 6 harvests) on must and wine quality of Narince grape cultivar grown in Tokat province of Turkey. The grapes harvested at technological ripening level were processed into wine with microvinification method. The pH, total soluble solid contents (TSSC), titratable acidity, specific gravity, ethyl alcohol, volatile acid, reducing sugar, total sulphur dioxide, total phenolics, total flavonoids and some phenolic compounds of the must and wines were determined. LHTs increased TSSC and total phenolics of the must; pH, ethyl alcohol, total phenolics and total flavonoids of the wines increased in six LHT as compared to control treatment. While LHTs increased phenolic compounds of catechin, epicatechin and caffeic acid as compared to control treatment, coumaric acid was not observed in wines. Wine sensory scores were the highest in control treatment and the lowest in six leaf harvest treatments.Öğe Farklı Gelişme Gücüne Sahip Anaçlarla Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Aşılı Çelik Dikim Zamanının Fidan Randıman ve Kalitesine Etkisi(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2016) CANGİ, RÜSTEM; DURAK, HACI; YAĞCI, ADEM; BEKAR, TUBA; TOPÇU ALTINCI, NEVAL; SUCU, SEDA; ETKER, MUSTAFA; GÜLER, MUHAMMET YASİN; BİLGET, KEMAL; KILIÇ, DURAN…Öğe Farklı Lokasyonlarda Yetiştirilen Narince Üzüm Çeşidinde Yaprak Toplamanın Verim Ve Şıra Komposizyonuna Etkisi(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2018) BEKAR, TUBA; CANGİ, RÜSTEMBu çalışmada, 2014 yılında Tokat Merkez, Erbaa ve Niksar ilçelerinde yetiştirilen Narince üzüm çeşidinde 2 farklı yaprak hasadı uygulamasının (Kontrol ve 6 kez) verim, salkım, tane ve şıra kalitesine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Teknolojik olgunluk döneminde tanede salkım sayısı, salkım ağırlığı, üzüm verimi, 100 tane ağırlığı ve tane kabuk rengi parametreleri; şırada ise pH, SÇKM, toplam asitlik, olgunluk indisi, şıra randımanı, özgül ağırlık, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid içerikleri saptanmıştır. Altı dönem yaprak hasadında Tokat Merkez ilçeden 219.4 kg/da, Erbaa ilçesinden 793.9 kg/da, Niksar ilçesinden 894.7 kg/da yaprak toplanmıştır. Altı dönem yaprak hasadı uygulamasında üzüm verimi (Merkez %40.8, Erbaa %63.6, Niksar %39.6), salkım ağırlığı (Merkez %36.4, Erbaa %60.8, Niksar %44.4) ve tane iriliği (Merkez %32.3, Erbaa %22.1, Niksar %35.6) kontrole göre azalmıştır. Aşırı yaprak toplanan uygulamaların olgun üzüm şırasında SÇKM, özgül ağırlık, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid miktarlarının kontrole göre artırdığı belirlenmiştir.Öğe Grafting Performance of Some Wine Grape (Vitis Vinifera L.) Cultivars Grafted on Different American Grapevine Rootstocks(Applied Ecology and Environmental Research, 2019-03) BEKAR, TUBAThis study was conducted in the vine sapling production unit of "Kazova Vasfi Diren Agricultural Enterprise" located in central town of Tokat province in Turkey. The article attempted to graft five wine grape cultivars (Narince, Chardonnay, Merlot, Syrah, Öküzgözü) with five different American grapevine rootstocks (1103 Paulsen, 5BB, 41B, 110 R, 140 Ru) in order to combat mainly Phylloxera, but also provide protection against nematodes, lime and salinity-like soil-borne problems. Sapling yields of different cultivar/rootstock combinations were investigated. While the greatest sapling yield was observed in Narince/1103 Paulsen combination (98.03%), the lowest sapling yield was observed in Chardonnay/110R combination (43.64%).Öğe Narince Üzüm Çeşidinde Verim ve Şıra Komposizyonu Üzerine Salkım Seyreltmenin Etkileri(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2018) BEKAR, TUBA; CANGİ, RÜSTEMBu çalışmada, 2014–2015 yıllarında Tokat ilinde yetiştirilen Narince üzüm çeşidinde 4 farklı salkım seyreltme uygulamasının [kontrol, %15 (1200 kg/da), %30 (900 kg/da), %60 (600 kg/da)] verim, salkım, tane ve şıra kompozisyonuna etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Üzümler şaraplık üretim amacına yönelik olarak, teknolojik olgunluk döneminde hasat edilmiştir. Tanede salkım sayısı, salkım ağırlığı, üzüm verimi, 100 tane ağırlığı ve tane kabuk rengi parametreleri; şırada ise pH, SÇKM, toplam asitlik, olgunluk indisi, şıra randımanı, özgül ağırlık, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid içerikleri saptanmıştır. Salkım Seyreltme Uygulamaları (SSU)’na göre şırada toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid miktarı en fazla 2014 yılı için sırasıyla 113.622 mg/L (%30 SSU) ve 31.156 mg/L (%60 SSU); 2015 yılı için sırasıyla 172.511 mg/L (%15 SSU) ve 31.489 mg/L (kontrol) olarak belirlenmiştir. Narince çeşidinde şaraplık üretim için, 900 kg/da olacak şekilde salkım seyreltmenin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.Öğe Narince Üzüm Çeşidinde Yaprak Hasadının Üzüm Verimi ve Meyve Kalitesine Etkisi(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2016) BEKAR, TUBA; CANGİ, RÜSTEM…Öğe Salamuralık Asma Yaprağının Dolu Zararına Karşı Sigortalanmasında Ekspertiz Rapor Parametrelerinin Belirlenmesi(Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2016) ÖLMEZ CANGİ, SİBEL; CANGİ, RÜSTEM; KILIÇ, DURAN; BEKAR, TUBATeminat kapsamındaki bitkisel ürünler TARSİM tarafından dolu ve don risk paketleri ile poliçelendirilmektedir. Dolu paketi kapsamındaki riskler; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskınını içermektedir. Ülkemizin en önemli ticari bitkilerinden asmada; asma fidanı ve üzüm sigorta kapsamında yer almaktadır. Son yıllarda, Tokat, Manisa, Denizli gibi bazı yörelerde asma yaprağı ticari açıdan önemli bir ürün haline gelmiştir. Ülkemizde salamuralık olarak daha çok Sultani Çekirdeksiz ve Narince çeşidine ait yapraklar ticari olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde son 4 yılda bağcılık sektöründe sigorta bedelinde % 621, prim üretiminde %791 ve poliçe sayısında % 326 lık artış gerçekleşmiştir. Asma yaprak hasadı döneminde bağlarda yaşanan dolu zararları, üreticileri mağdur etmekte ve dolu riski TARSİM teminatı içerisinde yer almamaktadır. Son yıllarda asma yaprağının Devlet Destekli Tarım Sigortası kapsamına alınmasına yönelik çalışmalar başlamış olup, henüz bu ürüne yönelik ekspertiz raporu hazırlanmış değildir. Bu çalışmada asma yaprağının sigortalanabilmesi için ekspertiz raporunda gerekli olan verilerin oluşturulması amaçlanmıştır. Tokat ilinin farklı yörelerinde yer alan bağlarda yıllardır asma yaprağı üretimine yönelik yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanarak; asma başına, budama yüküne, hasat dönemlerine, terbiye sistemleri ve dikim sıklığına göre ekspertiz raporunda yararlanılabilecek parametreler hazırlanmıştır. Asmalarda yaprak hasadı 5-10 dönemde gerçekleşmektedir. Toplanan yaprak miktarı, çeşide, hasat dönemlerine, budama yüküne, gübreleme, sulama vb uygulamalara göre değişmektedir. Yaprak verim parametresi olarak, asmadaki sürgün sayısı, sürgün başına toplanan yaprak miktarı ve ortalama yaprak ağırlıklarından yararlanılması önerilmiştir. Poliçede yaprak verim ve fiyat bedelleri bölgelere göre belirlenmelidir. Üretici poliçede hasat dönemlerini ve dönemlere göre verim değerini beyan etmelidir. Hasar dönemi ve zarar oranına göre geçici veya kesin rapor tutulması önerilmiştir.Öğe Şaraplık Üzüm Kalitesi Üzerine Yetiştiriciliğin Etkileri(Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2016) BEKAR, TUBAŞarap üretiminde, şarap işleme yöntemlerine ilave olarak şarap kalitesini belirleyen birçok özellik vardır. Bu çalışmada, şaraplık üzüm yetiştiriciliğine etki eden faktörler araştırılmıştır. Bu faktörlerden çeşit, yıllık bakım işlemleri ile hasat zamanı ve şekli başlıcalarıdır. Bunlardan daha önemli faktörler vardır ki bunlara genel olarak “terroir” denilmektedir. Yani üzümün, yetiştiği bölgedeki toprak yapısına, topografik özelliklere, güneş ışıklarından etkilenme düzeyine ve su-toprak ilişkisine göre ayrı özellikler kazanmasından ileri gelmektedir. Bu nedenledir ki, farklı bölgelerde yetiştirilen aynı üzüm çeşidinden farklı şaraplar üretilir.Öğe Ticari Maya İlave Edilerek ve Edilmeden Narince Üzüm Çeşidinden Üretilen Şarapların Fitokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi(Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 2016) BEKAR, TUBA; BAYRAM, MUSTAFABu çalışmada 2014 yılında Tokat ili Turhal ilçesine ait üretici bağından hasat edilen Narince üzüm (Vitis vinifera L.) çeşidinden elde edilen şıraya, ticari şarap mayası ilave edilerek ve maya ilave edilmeden spontan fermentasyon ile şarap üretilmiştir. Üretilen şaraplarda pH, SÇKM, olgunluk indisi, yoğunluk, toplam asitlik ve toplam fenolik bileşik miktarı analizleri yapılmıştır. Şaraplarda toplam fenolik bileşik miktarı, maya ilavelide 87,867 mg/L, maya ilavesizde ise 91,800 mg/L (gallik asit eşdeğeri) olarak tespit edilmiştir. Şıra ve şaraplarda en yüksek miktarda bulunan fenolik bileşikler ise kateşin ve epikateşin olarak tespit edilmiştir.Öğe Tokat merkez ilçede yetiştirilen bazı yerel elma (Malus communis L.) çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi(Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007) EDİZER, YEMLİHA; BEKAR, TUBABu araştırma, 2004-2005 yıllarında Tokat Merkez ilçede yetiştirilen 10 yerli elma çeşidinin (Tavar, Yağlıkızıl, Arapkızı, Elifli, Demir, Yer Elması, Ekşi Elma, Gelin Elma, Alyanak ve Pehrizoğlu), fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi ve çesitlerin genetik kaynak olarak korunması amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çeşitlerde tam çiçeklenme 9- 25 Nisan tarihleri arasında, meyvelerin olgunlaşması 26 Temmuz- 25 Eylül tarihleri arasında olmustur. Çeşitlerin ortalama meyve agırlıkları 48 g (Yer elması)-311 g (Alyanak ); suda çözünebilir kuru madde miktarı %9 (Arapkızı)- %16 (Gelin elma) ile titre edilebilir asitlik ise 4,02 g/l (Yer Elması)-10.72 g/l (Tavar) arasında saptanmıştır.Öğe Tokat Merkezde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Fenolojik Gelişme Evreleri(Türkiye Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 2017) BEKAR, TUBA2010 ve 2011 vejetasyon yıllarında Tokat’ta yetiştirilen beş beyaz (Gewürtztraminer, Chardonnay, Narince, Riesling ve Emir) ve altı kırmızı (Pinot Noir, Cabarnet Sauvignon, Öküzgözü, Boğazkere, Merlot ve Syrah) şaraplık üzüm çeşidinin fenolojik gelişme evreleri ve kalite kriterleri (SÇKM, salkım ağırlığı) üzerinde araştırma geliştirilen bu çalışmada; tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı en fazla Boğazkere çeşidinde, en az Gewürtztraminer çeşidinde saptanmıştır. Hasat zamanı ortalama salkım ağırlığı, ilk ve ikinci yılı sırasıyla en fazla Öküzgözü (460-470 g) çeşidinde, en az ise Chardonnay (160-175 g) çeşidinde gerçekleşmiştir. SÇKM (Suda Çözünür Kuru Madde) miktarı, en fazla ilk yıl Merlot (% 25.2), ikinci yıl Syrah (% 25.0) çeşidinde belirlenmiştir. En az SÇKM miktarı her iki yılda da Öküzgözü çeşidinde tespit edilmiştir. Tokat merkezde, Öküzgözü ve Boğazkere çeşitleri dışındaki tüm çeşitlerin şaraplık üzüm kalitesine ulaştığı belirlenmiştir.Öğe Tokat’ta Farklı Ekolojilerde Yetiştirilen Narince Üzüm Çeşidinin Fenolojik Gelişme Evreleri ve Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi(Türkiye Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 2017) BEKAR, TUBA; CANGİ, RÜSTEMNarince Türkiye’nin en önemli şaraplık üzüm çeşitlerinden birisidir. Bu çalışma 2014 vejetasyon yılında Tokat Merkez, Erbaa ve Niksar ilçelerinde, üretici bağlarında Narince üzüm çeşidinde yürütülmüştür. Üç farklı ekolojide Narince üzüm çeşidinin fenolojik gelişme evreleri takip edilmiş ve etkili sıcaklık toplamları hesaplanmıştır. Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı en fazla Merkez, en az Niksar ilçesinde olmuştur. Uyanmadan-hasada kadar olan dönemde hesaplanan EST değerleri; Merkez, Erbaa ve Niksar lokasyonundaki bağlarda sırasıyla 1885.91, 1842.96 ve 1908.81 gd olarak saptanmıştır.Öğe Verim Sınırlandırması Yapılarak Yetiştirilen Narince Üzüm Çeşidinde Spontan ve Saf Maya İlave Edilerek Üretilen Şarapların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri(Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2016) BEKAR, TUBABu çalışmada 2015 yılında Tokat ili Turhal ilçesine ait üretici bağında verim sınırlandırması (600 kg da-1 veya asma başına 10 salkım) yapılarak yetiştirilen Narince üzüm çeşidinden, spontan ve saf maya kullanılarak mikrovinifikasyon yöntemiyle şarap üretilmiştir. Örneklerde pH, SÇKM, olgunluk indisi, yoğunluk, toplam asitlik, toplam fenolik bileşik miktarı (gallik asit cinsinden) ve toplam flavonoid miktarı (kuarsetin cinsinden) analizleri yapılmıştır. Şırada pH 3.50, SÇKM %21.60, Olgunluk indisi 42.30, yoğunluk 1.0927 g ml-1, toplam asitlik 5.133 g l-1, toplam fenolik bileşik miktarı 153.622 mg l-1 ve toplam flavonoid miktarı 27.511 mg l-1 olarak belirlenmiştir. Fermantasyon sonucu üretilen maya ilaveli ve spontan şaraplarda sırasıyla pH 3.50- 3.43, toplam asitlik miktarı 7.5800-7.0325 g l-1, alkol miktarı %12.80- %12.38, uçar asit miktarı 0.343-0.335 g l-1, toplam fenolik bileşik miktarı 168.911-163.800 mg l- 1 ve toplam flavonoid miktarı ise 13.978-12.167 mg l-1 olarak saptanmıştır.