Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Alpnar, Sevda" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Bazı Macar fiği (Vicia pannonica crantz) çeşitlerinde farklı biçim zamanlarının silaj kalitesine etkisi
    (Siirt Üniversitesi, 2024) Alpnar, Sevda; Turan, Nizamettin
    Bu çalışma, 2 adet Macar fiği (Vicia pannonica) çeşidi olan Anadolu Pembesi-2002 (AP) ve Tarm Beyazı-98 (TB) ve Yulafın Kırklar (Y) çeşidi ile birlikte yalın ve farklı oranlarda (%25 AP:75 Y, 25 TB:75 Y, 50 AP:50 Y, 75 AP: 25 Y ve 75 TB:25 Y) karışım yapılarak silaj kalitesine etkisini belirlemek amacıyla Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme ve uygulama arazisinde 2022-2023 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Macar fiği çiçeklenme başlangıcı ve tam çiçeklenme döneminde biçim yapılırken, yulaf başaklanma başlangıcı ve tam başaklanma döneminde biçim yapılmıştır. Biçilen materyaller silaj kıyım makinesinden geçirilerek parçalanmıştır. Parçalama işleminden sonra bitki materyalleri tartılarak belirlenen oranlarda karıştırılmış ve 1 kg'lık cam kavanozlara doldurulmuştur. Kavanozların ağızları hava almayacak şekilde kapatılarak oda sıcaklığında 60 gün süreyle fermantasyona bırakılmıştır. Fermantasyon süresinin sonunda açılan silaj örneklerinde; silaj kuru madde oranı, pH, ham protein, asitte çözünmeyen lif oranı (ADF), nötr çözünmeyen lif oranı (NDF), sindirilebilir kuru madde oranı (SKM), kuru madde tüketimi oranı (KMT), nispi yem değeri (NYD), potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre; Ortalama değerler pH 4,4-4,96, silaj kuru madde oranı (%) 26,66-39,2, ham protein oranı (%) 9,45-16,20, ADF oranı (%) 35,05-39,92, NDF (%) 41,33-69,16, SKM oranı (%) 58,68-61,59, KMT oranı (%) 1,76-2,24, NYD 85,00-149,94, Ca %0,86-1,37, Mg %0,13-0,24, P %0,36-0,41, K %2,88-4,47 arasında değişmiştir. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde; Macar fiğinin çiçeklenme başlangıcında ve yulafın başaklanma başlangıcında yapılan biçimlerden elde edilen silajın kalite açısından daha üstün bulunduğu saptanmıştır.

| Siirt Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Siirt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Siirt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim