Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Aksu, Kemal" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Gastronomik Bir Miras Trakya Kuskusu; Çatalca Örneği
    (2023) Aksu, Kemal; Sarper, Fulya
    Türk mutfağında geleneksel üretim metotları kullanılarak hazırlanan ürünlerden biri kuskustur. Kendine özgü araç-gereçleri, imece usulü hazırlık süreci ve yüksek besin değerine sahip olmasıyla diğer ürünlerden ayrılmaktadır. Özellikle Trakya bölgesinde Balkan göçmeni nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde geleneksel üretimi devam eden kuskus, nüfusun yaşlanması ve genç nüfusun ilgisini kaybetmesi dolayısıyla kaybolma ve unutulma tehlikesindedir. Bu sebeple kuskus yapımının devam ettiği Trakya’nın doğudaki başlangıç noktası olan İstanbul ili Çatalca ilçesinde görüşmeler gerçekleştirilerek güncel durum hakkında bilgi alınmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yönteminin kullanıldığı bu çalışmada Çatalca ilçesinde bulunan 35 kırsal mahallenin muhtarlarıyla görüşülmüş ve 9 mahallede kuskus yapımının artık devam etmediği öğrenilmiştir. Kuskus yapımı devam eden mahallelerden 50 yaş ve üzeri 18 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda literatürde yer almayan buharda pişirilip kurutma sürecinin katılımcılar aracılığıyla aktarımı sağlanmıştır. Katılımcılar yaşlı nüfusun artık kuskus yapmakta zorlandığı ve gençlerin hazır market ürünlerine yöneldiğini, kuskus yapan aile sayısının azaldığını belirtmişlerdir.
  • [ X ]
    Öğe
    GENÇLERİN GASTRONOMİK MİRAS FARKINDALIĞI: DOĞUM VE ÖLÜM YEMEKLERİ
    (2023) Dikme, Sinem; Aksu, Kemal; Yaman, Melek
    Geçiş ritüelleri olarak adlandırılan doğum ve ölüm, anın getirdiği duyguya göre kutlanan ya da yasa dönüşen bir süreci ifade etmektedir. Kutlama ve yas süresince hazırlanan yiyecek ve içecekler nesilden nesile aktarım yoluyla günümüze taşınmaya çalışılmaktadır. Aktarımı sağlanmaya çalışılan bu gastronomik öğeler aynı zamanda birer miras olarak karşımıza çıkmaktadır. Mirasın yemek etrafında oluşması onun gastronomik miras olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Bu araştırmada, doğum ve ölüm sırasında hazırlanan miras yiyecek ve içeceklerin genç olarak adlandırılan 18-24 yaş grubuna hangi seviyede aktarıldığı araştırılmıştır. Araştırma, gastronomik mirasın güçlü olduğu iki farklı şehirde gerçekleştirilmesi ve her bir katılımcıya kendi doğup/büyüdükleri kültürün yiyecek/içecekleri üzerinden sorular sorulması yönüyle özgünlük taşımaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılıyla toplanan veriler MAXQDA nitel veri analiz programı ile analiz edilmiştir. Gençlerin gastronomik miras bilgisine hangi seviyede hâkim oldukları araştırılırken geçmiş dönemde yapılmış araştırmalardan elde edilmiş yiyecek/içecek isimleri ve bu araştırmada sözü geçen isimlerin karşılaştırılması yoluna gidilmiştir. Analizler sonucunda bu araştırmanın katılımcılarını oluşturan genç kuşağın daha önce alan yazınına eklenen yiyecek/içeceklere sınırlı sevide aşina oldukları, bunun yerine farklı yiyecek/içeceklerden bahsettikleri belirlenmiştir. Gastronomik mirasın bir önceki kuşak tarafından tam olarak aktarılamadığı görülmesine rağmen katılımcıların tanık oldukları sınırlı yemek ritüellerini devam ettirme konusunda motivasyonlarının yüksek olduğu ve kendilerinden sonra gelecek nesil için gastronomik miras aktarımına özen göstereceklerine yönelik bir tutum gözlenmiştir.
  • [ X ]
    Öğe
    KÜLTÜREL BİR YEMEK EŞLEŞMESİ ÖRNEĞİ: PATRİYOT BÖREĞİ VE AGURİDA
    (2023) Aksu, Kemal; Balcı, Emine
    Günümüzde yemek yapımında kullanılan malzemelerdeki değişim, pişirme teknik ve araçlarındaki gelişmeler, çalışan kadınların yapımı pratik ve kolay yemeklere yönelmesinde etkili olmaktadır. Bu durumun geleneksel yemeklerin yapımının sürdürülebilirliğine ve yeni nesillere aktarımına engel teşkil ettiği düşünülmektedir. Kültürel aktarımın nesillerden nesillere sürmesini önemli bir sorumluluk olarak gören birçok topluluk bulunmaktadır. Ülkemizde 1924 yılında Lozan Barış Antlaşması sonrasında gerçekleşen mübadele ile Selanik’ten Türkiye’nin çeşitli bölgelerine göç ederek yerleşmiş olan Patriyotlar bu topluluklardan biridir. Bu çalışmanın amacı, yemek kültürünün sürdürülebilirliğinin sağlanmasında Patriyot kadınlarının rollerini, Patriyot böreği ve erik ekşisi olan Agurida eşleşmesi örnekleminde analiz etmek ve bu eşleşme aracılığıyla Patriyotların yemek kültürünü literatüre tanıtarak farkındalık yaratmaktır. Çalışmanın amacı doğrultusunda Patriyotların yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri olan İstanbul’un Çatalca İlçesi Kestanelik Mahallesi’nde ikamet eden 8 Patriyot kadın kolayda örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilerek veriler toplanmıştır. Mülakatların analizinde Patriyot böreğinin yapımında kullanılan iç harç ürünlerde farklılaşma olduğu, yapımı zahmetli olduğundan aguridanın tüm kuşaklarda yapımının azaldığı ve yerine pratik ürünlerin tercih edildiği, bu değişimlere rağmen börek ve agurida eşleşmesinin aileleri bir araya getiren, aile bağlarını kuvvetlendiren bir kültür olduğu sonucuna varılmıştır.

| Siirt Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Siirt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Siirt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim