3) Diğer

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Öğe
    Effects of Chitosan Oligosaccharides Addition to Japanese Quail’s Diets on Growth, Carcass Traits, Liver and Intestinal Histology, and Intestinal Microflora
    (Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 2015) TUFAN, TUNCAY; Arslan, Cavit; Sarı, Mehmet; Önk, Kadir; Deprem, Turgay; Çelik, Elif
    This research was conducted to determine effects of chitosan oligosaccharides (COS) addition to quail diets on growth, carcass traits, liver and intestinal histology, and intestinal microflora. Two hundred forty Japanese quail chicks were distributed among three treatments groups, with four replicates. A group was fed with a basal starter diet for 1-21th and a grower diet for 22-42th days (Control). The experimental groups were fed the same diets, in addition to 75 mg/kg (Trial I) or 150 mg/kg (Trial II) of COS. The final live weights of the quails in the Control and Trial I groups were higher than in the Trial II group. There were no differences among the groups in gain, feed intake, feed conversion, and carcass traits. Steatosis in the Trial II group was less than in the Control and Trial I groups. Crypt depth and villus length were higher in the Trial II group than in the other groups. The number of bacteria and yeast in the intestine were lower in the Trial I and II groups than in the Control group. In conclusion, the addition of 75 mg/ kg of COS had no adverse effect on the tested parameters, and it increased the crypt depth, villus length, and beneficially on intestinal microflora.
  • Öğe
    Arı Besleme - Erken Bahar Döneminde Besin Takviyesinin Önemi
    (2019-06-10) Özcan, Cahit
    Son yıllarda artan kimyasal kullanımı ve değişen iklim koşulları ile ilişkilendirilen sağlık sorunlarında artış görülmektedir. Kent yaşamının yoğun stresi de buna eklenince gerek bir hobi uğraşısı gerekse hayvansal kökenli gıda üretimi amacıyla arıcılığa ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu derleme çalışması ile arıcılıkta erken bahar beslemesinin önemine yönelik çalışmalar ve tespitler hakkıknda bilgi verilecektir. Arı kolonilerinde gelişim bal üretiminin temel unsuru olup erken bahar döneminde iyi gelişen kolonilerden nektar akım döneminde yüksek verim alınabilmektedir. Tüm canlılarda olduğu gibi arıların da üreyebilmek için yeterli protein ve karbonhidrat’a ihtiyaçları vardır. Protein kaynağı olarak polenleri kullanan arılar karbonhidrat (Enerji) kaynağı olarak da nektar (bal özü), bal tüketmektedirler. Kış sonu – Erken bahar döneminde kuluçka faaliyetlerinin başlaması ile depo edilen bal ve polen kullanılmaya başlanır ve kısa süre içinde bu kaynaklar tükenir. Kaynakları tükenen arı kolonisi bu sezonda nektar akımı başlamadığı için ihtiyaçlarını doğadan karşılayamayıp hayatını devam ettiremez. Yapılan incelemelerde doğal koşullarda (ağaç oyukları vb..) yaşayan kolonilerin de yeterli stokları olmadığında kışı çıkartamadıkları yada erken baharda söndükleri tespit edilmiştir. Hayatta kalmayı başaran yabanıl kolonilerin ise sönen kolonileri yağmalayarak erken baharda ihtiyaçlarını karşıladıkları düşünülmektedir. Teknik arıcılıkta erken baharda ortaya çıkan bu ihtiyacı karşılamak ve koloni gelişim hızını artırmak amacıyla katı (kek) ve sıvı (sakaroz şurubu) besleme yapılmaktadır. Bazı kaynaklar ballı çıta ya da süzme bal verilerek de besin takviyesi yapılabileceğini belirtmektedir. Besin takviyesi yapılan kolonilerde koloni kayıpları daha az olduğu, nektar akım döneminde bal veriminin de %20 daha fazla olduğu bildirilmektedir. Arıcı maliyet ve eldeki imkanları analiz ederek doğru besin takviye tekniğini seçerek uygulamalıdır.