Yazar "Sonkurt, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe BİTKİ GELİŞİMİNİ TEŞVİK EDİCİ BAKTERİ (PGPB) UYGULAMALARININ EKMEKLİK VE MAKARNALIK BUĞDAYDA GELİŞME, VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ(Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Sonkurt, Mehmet; Çığ, FatihBu çalışma 2017-2018 yılında Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarları ve deneme arazisinde, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 24 parsel olacak şekilde, iki ayrı deneme olarak yürütülmüştür. Daha önceden tanısı yapılan Stenotrophomonas maltophilia TV14B (fosfat çözücü), Bacillus atrophaeus TV83D (azot bağlayıcı), Bacillus-GC group TV119E (fosfat çözücü), Cellulomonas turbata TV54A (azot bağlayıcı) ve Bacillus atrophaeus TV83D ile Bacillus GC group TV119E’nin ikili kombinasyonunun Ceyhan-99 ekmeklik ve Fırat-93 makarnalık buğday çeşidinin gelişimi üzerine olan etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Yapılan testlerle bitki boyu (cm), başak boyu (cm), kardeş sayısı, metrekarede başak sayısı, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı (gr), tane verimi (kg/da), biyolojik verim (kg/da), hektolitre ağırlığı (kg/100 l) ve hasat indeksi (%) belirlenmiştir. Yürütülen çalışma sonucunda; Fırat-93 makarnalık buğday çeşidinde yapılan uygulamalarla bitki boyunun 68,23-74,13 cm, başak boyunun 5,23-5,92 cm, kardeş sayısının 2,52-2,93 adet, metrekarede başak sayısının 291,7-450,0 adet, başakta başakçık sayısının 15,93-18,10 adet, başakta tane sayısının 27,93-36,40 adet, bin tane ağırlığının 43,88-47,99 gr, tane veriminin 218,75-288,89 kg/da, biyolojik verimin 565,97756,95 kg/da, hektolitre ağırlığının 74,13-77,60 kg/100 l ve hasat indeksinin ise % 32,91-40,16 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidinde ise yapılan uygulamalarla bitki boyunun 71,67-80,07 cm, başak boyunun 6,45-7,92 cm, kardeş sayısının 2,07-3,27 adet, metrekarede başak sayısının 370-535 adet, başakta başakçık sayısının 14,43-17,57 adet, başakta tane sayısının 25,63-34,53 adet, bin tane ağırlığının 38,28-40,03 gr, tane veriminin 256,95-360,00 kg/da, biyolojik veriminin 615,28-850,00 kg/da, hektolitre ağırlığının 74,73-77,73 kg/100 l ve hasat indeksinin ise % 41,70-45,34 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak Fırat-93 makarnalık buğday çeşidinde en yüksek tane verimi tam doz kimyasal gübre uygulamasından 288,89 kg/da ile elde edilirken; bakteri uygulamaları arasında en yüksek verim 283,33 kg/da ile azot bağlayıcı bakteri olan Bacillus atrophaeus TV83D uygulamasından elde edilmiş ve aralarındaki farkın istatistiki olarak önemli olmadığı ve kimyasal gübrelemeye alternatif olabileceği görülmüştür. Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidinde ise en düşük tane verimi aşısız ve gübresiz kontrolde 256,95 kg/da, en yüksek tane verimi tam doz kimyasal gübre uygulamasından 360,00 kg/da ile elde edilirken; bakteri uygulamaları arasında en yüksek verim 319,45 kg/da ile azot bağlayıcı bakteri olan Bacillus atrophaeus TV83D uygulamasından elde edilmiş ve aralarındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Her iki çeşitte de en düşük tane verimi aşısız ve gübresiz kontrol uygulamalarında belirlenmiştir. Çalışma sonunda Bacillus atrophaeus TV83D bakteri straininin, her iki çeşitte de tane verimini önemli derecede arttırması sebebiyle mikrobiyal gübre materyali olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.Öğe Bitki gelişimini teşvik edici bakteri uygulamalarının ekmeklik ve makarnalık buğdayda gelişme, verim ve verim öğeleri üzerine etkisinin belirlenmesi(Siirt Üniversitesi, 2018) Sonkurt, Mehmet; Çığ, FatihBu çalışma 2017-2018 yılında Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarları ve deneme arazisinde, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 24 parsel olacak şekilde, iki ayrı deneme olarak yürütülmüştür. Daha önceden tanısı yapılan Stenotrophomonas maltophilia TV14B (fosfat çözücü), Bacillus atrophaeus TV83D (azot bağlayıcı), Bacillus-GC group TV119E (fosfat çözücü), Cellulomonas turbata TV54A (azot bağlayıcı) ve Bacillus atrophaeus TV83D ile Bacillus-GC group TV119E'nin ikili kombinasyonunun Ceyhan-99 ekmeklik ve Fırat-93 makarnalık buğday çeşidinin gelişimi üzerine olan etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Yapılan testlerle bitki boyu (cm), başak boyu (cm), kardeş sayısı, metrekarede başak sayısı, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı (gr), tane verimi (kg/da), biyolojik verim (kg/da), hektolitre ağırlığı (kg/100 l) ve hasat indeksi (%) belirlenmiştir. Yürütülen çalışma sonucunda; Fırat-93 makarnalık buğday çeşidinde yapılan uygulamalarla bitki boyunun 68,2-74,10 cm, başak boyunun 5,23-5,92 cm, kardeş sayısının 2,52-2,93 adet, metrekarede başak sayısının 291,7-450,0 adet, başakta başakçık sayısının 15,93-18,10 adet, başakta tane sayısının 27,93-36,40 adet, bin tane ağırlığının 43,88-47,99 gr, tane veriminin 218,75-288,89 kg/da, biyolojik verimin 565,97-756,95 kg/da, hektolitre ağırlığının 74,13-77,60 kg/100 l ve hasat indeksinin ise % 32,91-40,16 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidinde ise yapılan uygulamalarla bitki boyunun 71,67-80,07 cm, başak boyunun 6,45-7,92 cm, kardeş sayısının 2,07-3,27 adet, metrekarede başak sayısının 370-535 adet, başakta başakçık sayısının 14,43-17,57 adet, başakta tane sayısının 25,63-33,63 adet, bin tane ağırlığının 38,28-40,03 gr, tane veriminin 256,95-360,00 kg/da, biyolojik veriminin 615,28-850 kg/da, hektolitre ağırlığının 74,73-77,73 kg/100 l ve hasat indeksinin ise % 41,70-45,34 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak Fırat-93 makarnalık buğday çeşidinde en yüksek tane verimi tam doz kimyasal gübre uygulamasından 288,89 kg/da ile elde edilirken; bakteri uygulamaları arasında en yüksek verim 283,33 kg/da ile azot bağlayıcı bakteri olan Bacillus atrophaeus TV83D uygulamasından elde edilmiş ve aralarındaki farkın istatistiki olarak önemli olmadığı ve kimyasal gübrelemeye alternatif olabileceği görülmüştür. Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidinde ise en düşük tane verimi aşısız ve gübresiz kontrolde 256,95 kg/da, en yüksek tane verimi tam doz kimyasal gübre uygulamasından 360,00 kg/da ile elde edilirken; bakteri uygulamaları arasında en yüksek verim 319,45 kg/da ile azot bağlayıcı bakteri olan Bacillus atrophaeus TV83D uygulamasından elde edilmiş ve aralarındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Her iki çeşitte de en düşük tane verimi aşısız ve gübresiz kontrol uygulamalarında belirlenmiştir. Çalışma sonunda Bacillus atrophaeus TV83D bakteri straininin, her iki çeşitte de tane verimini önemli derecede arttırması sebebiyle mikrobiyal gübre materyali olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: PGPB, buğday, verim, verim öğeleriÖğe Bitki Gelişimini Tetikleyen Rizobakterilerin Uygulandığı Buğdayda (Triticum aestivum L.) Kuraklık Stresi ileİlişkili Bazı Genlerin İfade Seviyesinin Ölçülmesi(2021) İnal, Behçet; Bektaş, Harun; Mirzapour, Mohsen; Altıntaş, Serdar; Çığ, Fatih; Cengiz, Mustafa; Sonkurt, MehmetEkmeklik buğday (Triticum aestivum L.) temel besin kaynağı olması ve tüm dünyada üretimi yapılabilen bir ürünolması nedeniyle sürdürülebilir tarım açısından en önemli bitki türlerinden biridir. Buğday bitkisinin genetik yapı olarakmısır, çeltik ve diğer tüm tarımsal ürünlerden daha kompleks bir yapıya sahip olması bu türün ıslahını zor ve uzun zamanalan bir süreç haline getirmektedir. Diğer taraftan verim değerlerinin istenilen noktalara getirilebilmesi buğdayın çevreselfaktörlere verdiği tepkilerin anlaşılması ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada da buğday ıslahında en sık karşılaşılansorunlardan kuraklık ve hastalıklara karşı direncin ACC deaminaz etkisi gösteren PGPB (Plant Growth Promoting Bacteria)ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmamızda ACC deaminaz sentezleyen bakterilerin iki farklı ekmeklik buğday çeşidinde (Gerek79, Bezostaja 1) ve kuraklık koşullarındaki etkisi incelenmiştir. Çalışma ile ACC deaminaz etkisi ile kuraklığa karşıdayanıklılık mekanizmasında rol alan bazı transkripsiyon faktörlerin ifade seviyeleri q-RT PCR ile ölçülmüştür. Ayrıca heriki buğday genotipinde glutatyon redüktaz seviyesi ölçülerek genler ile olan ilişkisi ortaya konulmuştur. Çalışma sonucundaelde edilen veriler değişen etkinlik derecesine sahip olmakla birlikte PGPB bakterilerinin kuraklık stresinin olumsuzetkilerini azaltıcı etkiye sahip olduğu bulunmuştur.Öğe THE EFFECT OF PLANT GROWTH-PROMOTING BACTERIA ON THE DEVELOPMENT, YIELD AND YIELD COMPONENTS OF BREAD (TRITICUM AESTIVUM L.) AND DURUM (TRITICUM DURUM) WHEATS(2019) Sonkurt, Mehmet; Çığ, FatihAbstract. This study was carried out with 3 replications and 24 parcels according to randomized complete blocks trial design between 2017 and 2018 as two separate experiments. The study was planned to determine the effects of previously identified Stenotrophomonas maltophilia TV14B (phosphate solubilizing), Bacillus atrophaeus TV83D (nitrogen fixation), Bacillus-GC group TV119E (phosphate solubilizing), Cellulomonas turbata TV54A (nitrogen fixation) and combined effects of Bacillus atrophaeus TV83D and Bacillus-GC group TV119E on the development of Ceyhan-99 and Fırat-93 bread wheat cultivars. According to the results, the highest grain yield for Fırat-93 durum wheat cultivar was obtained under full dose chemical fertilizer application (288.89 kg/da); while the highest grain yield (283.33 kg/da) in the case of bacteria applications was observed with Bacillus atrophaeus TV83D, nitrogen-fixation bacteria. The difference between these two was not significant, and these bacteria can be seen as an alternative to chemical fertilization. The highest yield among bacterial applications was obtained under treatment with Bacillus atrophaeus TV83D, a nitrogen-fixation bacterium with 319.45 kg/da, and the difference between them was statistically significant. At the end of the study it was concluded that Bacillus atrophaeus TV83D bacterial strain can be used as a microbial fertilizer because of its ability to increase grain yield significantly in both genotypes.Öğe Mitigation of Drought Stress in Wheat by Bio-priming by PGPB Containing ACC Deaminase Activity(2022) Çığ, Fatih; Erman, Murat; İnal, Behçet; Bektaş, Harun; Sonkurt, Mehmet; Mirzapour, Mohsen; Ceritoğlu, MustafaOut of stress management strategies used for drought, inoculation of plant growth-promoting bacteria holds a major position due to sustainable, low-cost, and versatile properties. The plant growth-promoting bacteria, particularly containing 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid deaminase activity, have a critical location since they restrict ethylene synthesis under stress conditions thereby improving stress tolerance index. In this experiment, seeds of two wheat cul- tivars were primed with three bacterial strains and seedlings were grown under stress and non- stress conditions. The study was laid out in completely randomized factorial design with three replications. While plant growth achieved top performance with synthetic fertilizer in 80% of field capacity, increasing drought stress restricted the efficiency of synthetic fertilizer. In contrast, plant growth-promoting bacteria-priming promoted plant growth and dry matter accumulation under optimum and drought conditions. Increase of dry matter accumulation in treatments as con- trol plants varied between 17.1% and 57.1% under 80% of field capacity while it changed between 0.2% and 35.1% under drought conditions. TV126C and TV24C induced stress tolerance index in sensitive and tolerant cultivars under drought and optimum conditions. In conclusion, it is con- sidered that bio-priming with plant growth-promoting bacteria involving 1-aminocyclopropane- 1-carboxylic acid deaminase enzyme activity might be an effective and sustainable management strategy to drought stress in wheat cultivation.Öğe The Role of Beneficial Microorganisms in the Protection of Plants Growing in Natural Landscape Areas(Nature, Environment and Earth Science. Chapter: 35, Current Trends in Science and Landscape Management. Sofia St. Kliment Ohridski University Press Sofia, Bulgaria. ISBN 978-954-07-4338-7. Pg: 427-442., 2017) Çığ, Fatih; Erman, Murat; Sonkurt, Mehmet; Çığ, Arzu…Öğe The Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Root Growth in Bread Wheat (Triticum aestivum L.)(2021) Bektaş, Harun; İnal, Behçet; Sonkurt, Mehmet; Çığ, Fatih; Bektaş, YaseminBread wheat (Triticum aestivum L.) is the most produced cool-season cereal in the worldand meets about 20% of our daily caloric intake. Climate change negatively affects grain yield, it is,therefore, necessary to improve climate-resilient wheat crops. It is a known fact that subsoil parametersare not mostly included in the breeding selection criteria due to some technical limitations. For thisreason, it is essential to examine the root system, which has a fundamental role in drought tolerance,for morphological, anatomical, physiological, and architectural aspects, to understand the geneticmechanisms of these traits and to determine breeding strategies. In this study, the seeds of twodifferent bread wheat varieties were inoculated by three different plant growth-promotingrhizobacteria (PGPR), which synthesize the ACC deaminase enzyme. When the results were evaluated,significant differences were observed between varieties and bacterial applications for the total rootlength and root growth angle. As a result of the study, it was observed that all three bacteria specieshad a positive effect on root development. Brevibacillus choshinensis was the most effectiveinoculation on total root length in Gerek 79 (95.4 cm), while it was Arthrobacter agilis in Bezostaja 1(62.8 cm). We suggest that plant growth-promoting rhizobacteria have a positive effect on wheat rootdevelopment and a detailed analysis of this effect should be carried out with future studies.