Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Sevilgen, Ozlem" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Chlorophylls Reductions in Fresh-Cut Chard (Beta vulgaris var. cicla) with Various Sanitizing Agents
    (Ankara Univ, Fac Agr, 2016) Karaca, Hakan; Sevilgen, Ozlem; Konar, Nevzat; Velioglu, Yakup Sedat
    Safety of fresh-cut products is a widespread health concern and can be achieved by washing treatments with various agents. However, use of these agents can adversely affect the product quality depending on the processing and subsequent storage conditions. The effects of washing treatments with chlorine (50-200 mg L-1), hydrogen peroxide (5.00-15.0%) and ozone (6.50 and 10.0 mg L-1) followed by a cold storage (15 days/4 degrees C) period on chlorophylls contents of fresh-cut Beta vulgaris var. cicla (chard) were investigated by HPLC-DAD. In this study, treating samples with the sanitizing agents resulted in reductions in both chlorophyll a and chlorophyll b contents. These reductions generally increased with increasing the agent concentration. Chlorophyll a was found to be more sensitive than chlorophyll b to oxidation reactions with the agents used. Chlorophyll reductions of samples treated with ozone were at the higher level than samples treated by using other agents. Since the differences between chlorophylls contents of the samples treated with chlorine and hydrogen peroxide are very small, hydrogen peroxide can be suggested as an alternative to chlorine for sanitizing chard (P<0.05).

| Siirt Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Siirt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Siirt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim