Yazar "Sarpkaya, Kamil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antepfıstığı Anaçlarının Antepfıstığı Çeşitlerinin Erken Çıtlamasına Etkisi(Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi (TABAD), 2014-01-01) Atlı, Halit Seyfettin; Bozkurt, Hüseyin; Sarpkaya, KamilÖnde gelen antepfıstığı üreticilerinden ABD ve İran'da önemli sorunlardan olan antepfıstığı meyvelerinin erken çıtlaması ülkemizde de görülmesine karşın, pek önemsenmemektedir. Erken çıtlayan meyvelerde sert kabukta (endokarp) kararmalar meydana gelmekte, kalite düşürmekte, bunların seçimi için ek masraflar yapılmaktadır. En önemli olumsuzluk ise bu meyveler üzerinde aflatoksin oluşmasıdır. Bu proje, antepfıstığı meyvelerinde meydana gelen erken çıtlamaya etki edebilecek bazı faktörleri incelemek amacıyla 2005-2006 yıllarında Gaziantep'te Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Dr. Ahmet Münir BİLGEN işletmesinde kuru koşullarda yürütülmüştür. Çalışmada, 4x2 m aralıkla 1976 yılında dikilmiş, 3 antepfıstığı anacı (Pistacia vera L., P. khinjuk Stock. ve Pistacia atlantica Defs. ) üzerine aşılı 6 antepfıstığı ( Uzun, Kırmızı, Halebi, Siirt, Ohadi ve Kellekoçi ) çeşidinin meyveleri kullanılmıştır. Projede çeşitlerin salkımdaki meyve sayıları, çeşitlerin erken çıtlama oranları ve bunu etkileyen faktörler incelenmiştir. Salkımdaki en fazla meyve sayısının Kırmızı antepfıstığı çeşidinde (28.9 adet) olduğu, bunu sırası ile Uzun (28.4 adet), Siirt (26.1), Halebi (25.4 adet) ve Ohadi (19.8 adet) çeşitlerinin takip ettiği, en düşük meyve sayısının ise Kellekoçi çeşidinde (13.7 adet) olduğu saptanmıştır. Çeşitlerin salkımdaki meyve sayılarının Pistacia khinjuk anacı üzerinde fazla olduğu bu anacı P. atlantica’nın takip ettiği, en az salkımdaki meyve sayısının P. vera anacı üzerindeki çeşitlerde olduğu belirlenmiştir. Erken çıtlamış meyve oranı en fazla P. khinjuk (% 3.1) anacı üzerine aşılanmış çeşitlerde belirlenmiş, bunu P. vera (% 1.4) anacı üzerindeki çeşitler takip etmiş, en az erken çıtlama P. atlantica (% 0.9) anacı üzerindeki meyvelerde saptanmıştır. Antepfıstığı çeşitlerinden Ohadi’nin meyvelerinde en fazla (% 4.9) erken çıtlamanın olduğu, bunu sırasıyla Siirt (% 3.1), Kellekoçi (% 1.6), Uzun (% 1.0) çeşitlerinin takip ettiği, en düşük erken çıtlama oranının ise Kırmızı (% 0.2) ve Halebi (% 0.1) çeşitlerinde meydana geldiği tespit edilmiştir.Öğe HOROZKARASI ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KLON SELEKSİYONU (I. AŞAMA)(2018) Aslan, Kürşat Alp; Yağcı, Adem; Sarpkaya, Kamil; Atlı, Halit SeyfettinYetiştiriciliği yapılan bitkilerin ıslahında kullanılan en eski yöntem seleksiyondur. Bağcılıkta daseleksiyon yolu ile çeşitlerde verim ve kalitede önemli artışlar meydana gelmektedir. Çalışma Kilis ilinde2 adet, Gaziantep ilinde 3 adet olmak üzere toplamda 5 adet üretici bağında yürütülmüştür. 2012, 2013 ve2014 yıllarında verim, gelişme ve kalite parametleri alınmış ve üç yıl ortalamasına göre tartılıderecelendirmeye göre klon adaylarına puanlar verilmiştir. Horoz Karası üzüm çeşidi hem sofralık hemde kurutmalık olarak değerlendirilebilmektedir. Bu nedenle seçime esas değerlendirmeler sofralık vekurutmalık üzerinden yapılmıştır. Horoz Karası üzüm çeşidinde; verimde %62, salkım ağırlığında %44,tane ağırlığında %9, budama odunu ağırlığında %90 ve doğuş oranında %55 oranında artışlar olmuştur.Bununla birlikte seçilen bazı klon adaylarında verimde %52, salkım sayısında %36, salkım ağırlığında%24, 100 tane ağırlığında %20 azalmalarında olduğu belirlenmiştir.Öğe Melezleme yolu ile klonal anacı ıslahı(2015) Atlı, Halit Seyfettin; Aslan, Nergiz; Baş, Mehmet; Fidancı, Ayşe; Sarpkaya, Kamil; Can, Canan; İlikçioğlu, Ertuğrul-