Yazar "Saner, Gamze" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aspir (Carthamus tinctorius L.) Üretiminin Ekonomik Yönü Üzerine Bir Analiz: Konya-Beyşehir İlçesi Örneği, Türkiye(2022) Aşçı, Osman; Çaloğlu, Mümin Arda; Saner, Gamze; Kart, Mürşide Çağla Örmeci; Öz, Belma DoğanBu çalışmada Konya’nın Beyşehir ilçesinde yapılan aspir (Carthamus tinctorius L.) üretiminin sosyo-ekonomik yönü ile birlikte diğer üretimi yapılan bitkilere göre karlılık durumunun ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada, Konya- Beyşehir ilçesinde yer alan toplam 31 aspir üreticisinden anket yoluyla veriler toplanmış, 2019 dönemi itibariyle aspir üretiminin ekonomik yönü değerlendirilmiştir. Ortalama aspir arazisi 22.21 dekar ve dekara verim 91.36 kg olup, ortalama kg satış fiyatının 1.2 TL olduğu belirlenmiştir. Dekara değişken masraf 139.27 TL, dekara toplam sabit masraf 227.99 TL ve dekara toplam üretim masrafları ise 367.26 TL olarak saptanmıştır. Yapılan brüt kar hesaplamasında üretici aspirden dekara yaklaşık 9 TL zarar etmektedir. Ancak aspirden yağ elde ettiğinde dekara brüt kar 134.85 TL’ye yükselmektedir. Aspirde üreticilerin ürettikleri ürünü doğrudan satmak yerine aspir tohumunu soğuk pres makinalarında işleyerek yağını çıkartıp ürettikleri ürüne katma değer katabilmeleri mümkündür. Bu sayede bölgedeki üreticiler zarar etmek yerine kara geçebilecektir. Ayrıca bu durum, hammadde yetersizliğinden dolayı atıl durumda bekleyen pek çok tesise de iş olanağı yaratabilecektir. Devletin, ekilmeyen atıl alanları aspir tarımı ile değerlendirmek, münavebe bitkisi olan aspir üretimini yaygınlaştırmak ve sanayide işleme sonrası aspir posasının hayvan yemi olarak kullanmak için aspirde geçmiş yıllarda uygulanan ürünün garanti alım desteğini güncellemesi ve çiftçi eğitim ve yayım hizmetlerini artırması gerekmektedir.Öğe Assessing the sustainability of beekeeping farms in Turkey: Case of the Aegean region(Bologna Univ Press, 2023) Sengul, Zekiye; Saner, GamzeThe aim of this study is to determine the sustainability level of beekeeping farms in the provinces of Aydin, Izmir, and Mugla in the Aegean region of Turkey. The data were collected through a questionnaire from 149 selected beekeeping farms during 2018-2019. The study utilized Principal Components Analysis (PCA) to identify 19 basic sustainability indicators for beekeeping farms, which were categorized into economic, social, environmental and general sustainability indicators. Subsequently, indicator, considering expert opinions. The results showed that the economic sustainability index of beekeeping farms was 0.45, social sustainability was 0.36, environmental sustainability was 0.92, and the overall sustainability was 0.58. The study determined that 14.77% of apiaries in the selected farms were unsustainable, while the sustainability of 38.93% was at risk. The results also showed that trans-regional migratory beekeeping harmed sustainable beekeeping due to its negative effect on both bee welfare and cost increase.Öğe Determination of Sustainability Indicators of Nut Farms: The Case of Pistachio(2022) Öz, Belma Doğan; Saner, GamzeThe aim of this study is to determine the indicators used to determine the sustainability levels of nut farms and to establish a set of indicators that can be used to measure the level of sustainability of pistachio farms, based on the literature review. As a result of the literature review, among the indicators commonly used to measure agricultural sustainability, a total of thirty sub-criteria were identified, including fifteen sub-criteria for the economic aspect (farm size, yield, etc.), six sub- criteria for the environmental aspect (pesticide, fertilizer, water, energy usage, etc.) and nine sub- criteria for the social aspect (farmer’s age, education, etc.) which can be used in evaluating the sustainability of pistachio cultivation. According to this study's findings, although the theoretical principles, dimensions, and goals of agricultural sustainability are globally adaptable, the applicability of the indicators may vary between regions and countries due to geographic, climatic, and socio-cultural differences. Therefore, the sustainability assessment process requires special attention. Sufficient knowledge and expertise are required in setting goals, selecting indicators, and verifying indicators.Öğe Information Requirements and Opinions 0f Cheery Growers Applying to Globalgap and NonGlobalgap in Kemalpasa District OfIzmir(2016) Bayraktar, Önder Volkan; Saner, GamzeHer üretim ve meslek kolunda olduğu gibi tarımsal üretimde de üretim teknikleri, yenilikler ve karşılaşılan sorunlar ile ilgili olarak yararlanılan kaynağın güvenilirliği ve üreticiler için ulaşılabilir olması oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada lzmir-Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Meyve Sebze Kooperatifi'ne ortak olan GlobalGAP uygulayan 96, uygulamayan (geleneksel) 81 kiraz üreticisinden 2009 yılında anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Bu veriler doğrultusunda her iki gruptaki üreticilerin kiraz üretiminde etkili ve önemli bulduğu konular ile bunların öncelikleri, karşılaştıkları sorunlar, riskler ile bilgi taleplerine yönelik görüşleri ortaya konulmuştur. Her iki gruptaki üreticilerin yaş ortalamaları ve kiraz üretimindeki deneyimleri göz önüne alındığında GlobalGAP uygulayan üreticiler için kendi deneyimleri en etkili bilgi kaynağı olarak bulunurken, geleneksel kiraz üreticilerinde ilaç bayilerinin önerileri en etkili bilgi kaynağı olarak bulunmuştur. Görüşülen üreticilerin GlobalGAP teknikleri konusunda, öncelikle ilaç bayilerini bilgi kaynağı olarak gördükleri belirlenmiştir. Bunu sırasıyla sertifikasyon firmaları ve tarım danışmanları izlemektedir. Bu konuda İl/llçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin henüz önemli bir bilgi kaynağı olarak görülmemesi dikkat çekici bulunmuştur.Öğe Investigating the Impact of Climate Parameters on Honey Yield under Migratory Beekeeping Conditions through Decision Tree Analysis: The Case of İzmir Province(2023) Şengül, Zekiye; Yücel, Banu; Saner, Gamze; Takma, ÇiğdemThis study has investigated how climatic parameters affect honey yield in İzmir Province under the conditions of migratory beekeeping. The climate parameters of the years 1990-2020 obtained from the Turkish Statistical Institute (TURKSTAT) and the General Directorate of Meteorology were used in this research. The data were analyzed considering the routes used by migratory beekeepers in İzmir province to transport their colonies, and the effects of climatic parameters in these regions on honey yield were determined using a decision tree algorithm. The average minimum temperature was identified as the first effective factor for honey yield. This was followed by average wind speed, average relative humidity, average maximum temperature, total precipitation and average temperature. Based on results the average honey yield per hive is predicted to be 26.29 kg in climatic conditions where the average minimum temperature is greater than 10.81°C, the relative humidity is more than 66.03% and the average temperature is more than 18.36°C.Öğe Siirt, Batman ve Gaziantep İllerinde Fıstık İşleme Tesislerinin Sürdürülebilirliği(2023) Öz, Belma Doğan; Saner, GamzeAmaç: Bu çalışmada Siirt, Gaziantep ve Batman illerinde bulunan 30 fıstık işleme tesisinin 2021 yılına ilişkin verileri anket yoluyla elde edilmiş olup, tesislerin yapısal özellikleri, makine ve ekipman dağılımları, başlıca sorunları ve sürdürülebilirlik düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tasarım / metodoloji / yaklaşım: Tesislerinin ekonomik, sosyal, çevresel ve genel sürdürülebilirlik düzeyini belirlemek amacıyla kompozit sürdürülebilirlik endeksi hesaplanmıştır. Endeks değerlerinin belirlenmesinde Faktör Analizi kullanılmıştır. Faktör analizi yardımıyla fıstık işleme tesislerinin sürdürülebilirliğini kapsayan 13 temel sürdürülebilirlik göstergesi seçilmiştir. Bulgular: Fıstık işleyen tesislerin ekonomik sürdürülebilirlik endeksi, 0,36, sosyal sürdürülebilirlik endeksi 0,75, çevresel sürdürülebilirlik endeksi 0,30 ve genel sürdürülebilirlik endeksi 0,45 olarak belirlenmiştir. Fıstık işleme tesislerinin su kullanımını azaltıcı yönde faaliyetlere yer vermesi, işleme prosesi sonucu ortaya çıkan atıkları çevre dostu kompost, biyokömür, biyogaz gibi biyomalzemelerin üretiminde kullanması ve toprak kalitesini iyileştirmede değerlendirmesi hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır. Tesisler yıllık ciro miktarını artırmak için, entegre tesis olarak faaliyet göstermeli, teknoloji kullanımını ve yurt dışı pazarlama olanaklarını artırmalıdır. Özgünlük / değer: Çalışmanın fıstık işleme tesislerinin sürdürülebilirliğinin önündeki engellerin belirlenmesinde ve sürdürülebilir bir fıstık işleme tesisi modeli için gerekli strateji ve politikaların geliştirilmesi açısından literatüre ve sektöre katkıda bulunacağı düşünülmektedir.Öğe Tarım Sigortaları Havuz Eksperlerinin Profillerinin Belirlenmesi ve Sisteme Yönelik Değerlendirmeleri: Manisa Bölgesi Örneği(2022) Öz, Belma Doğan; Saner, GamzeBu araştırmada bitkisel ürün sigortaları eksperlerinin profillerinin belirlenmesi ve tarım sigortaları sistemi konusunda görüş ve önerilerine yer verilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri Tarım Sigortaları Havuzu Manisa Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 62 bitkisel ürün sigortaları eksperi ile online anket yolu ile elde edilmiştir. Elde edilen veri seti ile frekans, yüzde ve ortalama gibi temel tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılarak ve logit analizi kullanılarak, bulunan sonuçlar çizelgelerde sunulmuş ve yorumlanmıştır. Ankete katılan eksperlerin yılda ortalama 81,94 gün eksperlik yaptığı ve %46,77’sinin eksperlik yaparak elde ettiği gelirden memnun oldukları belirlenmiştir. Eksperlerin, eksperliği bırakıp farklı bir işte çalışmayı düşünme durumlarına etki eden faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilen logit analizi sonuçlarına göre; eksperlerin yaşı, gelir durumu, eksperlikten elde edilen gelirden memnuniyet durumu ve ‘Eksperlik tek başına yapılabilecek bir iştir’ ifadesine katılma durumunun negatif etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir.Öğe The efficiency of water buffalo farms in semi-intensive feeding system: A case study from Balıkesir, Türkiye(2023) Adanacıoğlu, Hakan; Saner, Gamze; Engindeniz, Sait; Güler, Duran; Şengül, ZekiyeObjective: The objective of this study was to determine whether or not the buffalo farms in the semi-intensive system are operating at an effective level. Material and Methods: The data were obtained from face-to-face interviews with 102 buffalo breeders in Balıkesir province. Data Envelopment Analysis was used to determine the technical efficiency of the buffalo farms, and Tobit regression model was used to determine the factors affecting the technical efficiency. Results: The results reveal that the buffalo farms don’t work effectively in terms of both pure technical efficiency (VRSTE: 0.668) and scale efficiency (SE: 0.687). According to pure technical efficiency scores, 23.53% of buffalo farms operate at full efficiency level. 90% of the buffalo farms that implement the semi-intensive system operate at a decreasing return to scale. This condition shows that the farms exceed the optimal size limits. Conclusion: The technical efficiency of buffalo farms may vary depending on various factors in the countries that apply semi-intensive feeding systems in buffalo farms.