Yazar "Oğurlu, Ferhat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Armut meyvelerinin soğukta muhafazasına modifiye atmosfer paketleme, aloe vera kaplama ve putresin uygulamalarının etkisi(Siirt Üniversitesi, 2023) Oğurlu, Ferhat; Küçüker, EmineAraştırma, armut meyvelerinde Aloe vera (AV) jel kaplama, putresin ve modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarının soğukta muhafaza süresince ağırlık kaybı oranı, çürüme oranı, meyve renk tayini, meyve eti sertliği, toplam asitlik miktarı (TA), pH, suda çözülebilir kuru madde miktarı (SÇKM), toplam fenolik içeriği, toplam antioksidan kapasitesi, organik asit içeriği, bireysel fenolik içeriği gibi meyve kalite özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçla; kontrol, %66 A. vera, MAP, A. vera+MAP, Putresin, Putresin+MAP olmak üzere altı farklı uygulama belirlenmiştir. Meyveler 1°C ve %90±5 oransal nem içeriğinde 120 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Kalite analiz ve ölçümleri, muhafazanın 30, 60, 90 ve 120. günlerinde yapılmıştır. MAP, MAP+Aloe vera jel uygulamaları, Putresin ve Putresin+MAP uygulamaları ile meyve eti sertliğindeki kayıplar daha az olmuştur. MAP, MAP+A. Vera, Putresin ve PUT+A.vera uygulamalarının ağırlık kayıplarının ve çürüme oranının önemli derecede azalttığı görülmüştür. Tüm uygulamalarda meyve renk özelliklerinin (a*,b*,L*) muhafaza edildiği tespit edilmiştir. MAP, AV ve putresin uygulaması ile meyvede SÇKM de artış ve TA oranlarında azalma daha düşük dolayısıyla meyvede olgunlaşma geciktirilmiştir. Bununla birlikte depolama süresince bireysel fenoliklerin ve organik asitlerin içeriğinde meydana gelen değişiklikler MAP, AV ve putresin uygulanmış meyvelerde daha düşük oldu. Çalışma sonucunda, Ankara armudu meyvelerinin soğukta muhafaza süresince MAP, Aloe vera, putresin, MAP+Aloe vera ve MAP+Putresin uygulamalarının muhafaza süresince olgunluğu geciktirme ve kalitenin korunmasında etkin olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.Öğe Kiraz (Prunus avium L.)’da Hasat Sonrası Melatonin Uygulamasının Depolamada Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi(2023) Küçüker, Emine; Ağlar, Erdal; Çelik, Kenan; Özcengiz, Ceyda Kızgın; Oğurlu, FerhatHassas bir meyve yapısına sahip olan kiraz (Prunus avium L.)’ın depolama ve raf ömrü süresi kısadır. Bu problemin çözümüne katkı sunmak için yapılmış bu çalışmada, kirazda hasat sonrası farklı dozlarda melatonin uygulamasının ?0.00 (kontrol), 0.01, 0.10 ve 1.00 mM? depolama süresince meyve kalite özellikleri ve biyokimyasal içerik üzerine etkisi belirlenmiştir. Bitkisel materyal olarak 2005 yılında MaxMa 60 anacı üzerine aşılı Lapins kiraz çeşidine ait ağaçlar ile kurulmuş bahçeden hasat edilen meyveler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, depolama süresi ile birlikte artış gösteren ağırlık kaybı melatonin uygulanmış meyvelerde daha düşük olduğu ve uygulama dozuna bağlı olarak farklılıkların oluştuğu belirlenmiştir. Melatonin uygulaması depolamada meyve eti sertliğinin korunmasında etkili olmuştur. Depolama süresince 0.01 mM melatonin uygulanmış meyvelerde et sertliği daha yüksek bulunmuştur. Depolama süresince renk değerlerinde önemli değişiklikler meydana geldiği, renk değişimi üzerine melatonin uygulamasının etkili olduğu ve bu etkinin doza bağlı olarak değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Kiraz meyvelerinde suda çözünür kuru madde miktarı değerleri muhafaza süresince doğrusal olarak azalmıştır. Melatonin ile muamele edilmiş meyvelerde azalma daha düşük olmuştur. Titre edilebilir asitlik değerleri muhafaza süresince tüm uygulamalarda azalmış ve en düşük değerler kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Depolama süresince tüm organik asitlerde konsantrasyonun muhafaza edilmesinde melatonin uygulamasının etkili olduğu, ancak konsantrasyona bağlı olarak olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğu görülmüştür. Sonuç olarak çalışmada depolamada meyve eti sertliğin korunmasında ve ağırlık kaybının azaltılmasında melatoninin kullanılabileceği ortaya konulmuştur.Öğe Pre-Harvest Application of Aminoethoxyvinylglycine, Salicylic Acid and Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Fruit Quality of ‘Sweetheart’ Sweet Cherry(2023) Küçüker, Emine; Çelik, Kenan; Özcengiz, Ceyda Kızgın; Oğurlu, Ferhat; Ağlar, ErdalSweet cherry, which affects consumers’ preferences with its aroma, taste and sensory properties, is a significant fruit species for human health with its bioactive compounds such as organic acids, vitamins and anthocyanins. However, its post-harvest shelf life is very short due to its sensitive fruit structure. Thus, the significant economic losses occur. In the study, effects of pre-harvest Aminoethoxyvinylglycine (AVG), Salicylic acid (SA) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) applications on fruit quality characteristics and biochemical content in sweet cherry were determined. SA and PGPR treatments increased fruit size, but AVG decreased (If the fruit weight is 4.51 in the control application, 4.49 in the SA application and 4.10 in the PGPR, how can it be said that SA and PGPR increase the fruit weight). The fruits treated with SA, AVG and PGPR had higher fruit firmness values than the control’-fruits. Salisylic acid treatmens did not affect the rate of soluble solids content(SSC) in fruit, SSC rate was higher in PGPR treated-fruit, but AVG decreased the SSC. Titratable acidity (TA) was lower in PGPR treated-fruit, but was higher in the AVG and SA treated-fruit. Fruits treated with the SA and AVG had higher fruit color values than control fruits, while the lowest color values was obtained with PGPR treatment. In general; PGPR, SA and AVG were effective in the concentration of organic acids, but their effects varied depending on the organic acid compounds. As a result, AVG and SA delayed fruit ripening and fruit softening while PGPR, AVG and SA improved fruit quality (It is not clear how this idea was reached). These applications can be considered as a promising method for improving fruit quality at harvest and maintaining post-harvest fruit quality of sweet cherry.Öğe The Effect of Putrescine and Modified Atmosphere Packaging (MAP) Treatments on Fruit Quality Characteristics of Strawberry (Kabarla cultivar) During Cold Storage(2024) Oğurlu, Ferhat; Oğurlu, Hikmet; Özcengiz, Ceyda Kızgın; Küçüker, Emine; Ağlar, ErdalStrawberry is a fruit species that must be harvested at full ripening and at the same time has an extremely short shelf life and deteriorates rapidly. Therefore, it is important to extend the shelf life after harvest. In this study, putrescine and modified atmosphere packaging (MAP) were applied during cold storage in order to maintain the quality and extend the shelf life of strawberry fruit. The commercial ripening fruit were treated with 1 mM putrescine and stored in MAP for 20 days. The quality characteristics such as weight loss, soluble solids content, titratable acidity, fruit color, organic acid and phenolic content were measured and analyzed on days 4, 8, 12, 16 and 20 of storage. At the end of 20 days of the cold storage, the highest weight loss was in control treatment (%). The decrease in soluble solids content (SSC) and titratable acidity (TA) values during cold storage was slowed down by MAP and putrescine treatments. Organic acids and phenolic compounds were significantly affected by storage time and MAP and putrescine treatments. After 20 days of the cold storage, citric acid (748.91 mg 100 g -1) and malic acid (258.34 mg 100 g-1), which were determined as basic organic acids, were highest in putrescine treatment. Shikimic acid (0.77 mg 100 g-1) and isocitric acid (112.58 mg 100 g-1) as phenolic compounds were highest in MAP and MAP+ putrescine treatments, respectively. These results releaved that the application of putrescine and modified atmosphere packaging (MAP) during cold storage significantly extends the market life of strawberries by preserving their quality attributes.