Yazar "Keskin, Nurhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hizan (Bitlis) Koşullarında Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Klorofil Miktarları ve Stoma Yoğunluklarının Belirlenmesi(2020) Doğan, Adnan; Uyak, Cüneyt; Akçay, Anıl; Keskin, Nurhan; Şensoy, Ruhan İlknur Gazioglu; Çelik, Ferit; Kunter, BirhanBu çalışma, stoma yoğunluğu ve boyutları üzerine çeşidin, kullanılan yöntemlerin (kalıp alma/saydamlaştırma), yaprakların alınma konumlarının (gölge/güneş) ve yaprak yüzeyinin farklı bölgelerinden örnek almanın (uç, orta, dip) etkilerini ortaya koymak ve çeşitlerin toplam klorofil, klorofil a, klorofil b, karotenoid miktarları ile SPAD değerlerini tespit etmek amacıyla 2017 yılında Hizan yöresinde yetiştirilen 28 yerel üzüm çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada çeşit, yöntem ve yaprağın alındığı konumun stoma yoğunluğu üzerine olan etkisinin önemli olduğu ancak yaprak yüzeyinin farklı bölgelerinden örnek almanın stoma yoğunluğu üzerine etkisinin önemsiz olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde, çeşit ve yöntemin stoma boyutları üzerine olan etkilerinin önemli olduğu ancak yaprağın alınma konumunun ve yaprak yüzeyinin farklı bölgelerinden örnek almanın stoma boyutları üzerine olan etkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir. Tüylü ve yüzeyi pürüzlü asma yapraklarında daha iyi bir stomatal değerlendirmenin yapılmasında saydamlaştırma yönteminin tercih edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Çalışmada çeşidin toplam klorofil, klorofil a, klorofil b ve karotenoid miktarları ile SPAD değerleri üzerine olan etkisinin önemli olduğu ve çeşitler arasında bu değerler bakımından önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Güneşte olan yaprakların SPAD değerlerinin gölgede olan yapraklara göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.Öğe Investigation of Some Physicochemical Traits and Changes After Storage of Fruits Belonging to 'Zivzik' Pomegranate Genotypes Grown in Siirt, Turkey(Springer, 2022) Ozrenk, Koray; Turk, Bilge; Sen, Fatih; Keskin, Nurhan; Kaya, OzkanPomegranate genotypes called 'Zivzik' are widely grown in Siirt, Turkey, and these genotypes have sweet, tart, and sour fruits. This study was carried out to determine the physicochemical traits of fruits belonging to 'Zivzik' pomegranate genotypes, as well as changes in fruit characteristics after storage. Sweet, tart, and sour 'Zivzik' pomegranate genotypes were harvested in Sirvan and Pervari districts of Siirt. The fruits were placed in modified atmosphere packages and kept at 6 degrees C and 90% relative humidity for 3 months. Some physicochemical traits were determined in both harvested and stored pomegranate fruits. Fruit weight (280.8 g), berry weight (0.41 g), fruit width (84.5 mm), and fruit length (8.57 mm) of the fruits of the sweet pomegranate genotype were found to be higher than in the other genotype fruits. However, the total soluble solids content (17.57%), titratable acid content (3.02 g/100 ml), total phenol content (163.43 mg GAE/100 ml), and antioxidant activity (49.95 mu mol TE/ml) of the fruits of the sour pomegranate genotype were higher than in fruits of other genotypes. There were differences between pomegranate genotypes in fruit peel color and berry size. After storage, there was a significant decrease in the titratable acid content of fruits in all genotypes, while their total soluble solids, total phenol content, and antioxidant activities increased. However, no significant change was found in fruit peel color in any genotype. Consequently, there were differences between the physicochemical traits of the fruits belonging to the sweet, tart, and sour 'Zivzik' pomegranate genotypes, but there were no significant changes in these traits after storage.Öğe PHYSICOCHEMICAL SUBSTANCES AND BIOACTIVE COMPONENTS OF WILD CORNELIAN CHERRY (Cornus mas L.) FRUITS IN ERZINCAN PROVINCE OF EASTERN TURKEY(Serbian Genetics Soc, 2023) Ozrenk, Koray; Tas, Akgul; Gundogdu, Muttalip; Keskin, Nurhan; Ercisli, SezaiTurkey has a very rich flora due to diverse climatic and topographic conditions within the country. Cornelian cherry (Cornus mas L.) is an important wild edible fruits and widely distributed in Turkey and well known for its fruit antioxidants and nutrients. In this study, phytochemical content in fruits of a number of Cornelian cherry genotypes in Erzincan region were determined. The biochemical analysis included organic acids, sugars, vitamin C, antioxidant and individual phenolic compounds. In the study, organic acid content was between 253.09 mg/100 g and 112.50 mg/100 g. Vitamin C content varied between 115.85 mg/100g and 43.77 mg/100 g. Likewise, the sugar content of Cornelian cherry fruits varied from 6.17 g/100 g to 4.06 g/100 g. When the antioxidant content was examined, the highest antioxidant was 980.91 limol TE/g fresh weight (FW) base and the lowest was 490.38 limol TE/g FW. In the genotypes examined, gallic acid was determined as the highest among the individual phenolic compounds, while the individual phenolic amounts ranged from 38.93 mg/100 g FW to 4.31 mg/100 g FW. As a result of the study, it was determined that Cornelian cherry fruits are very rich in vitamin C and other phytochemicals and as a result of this examination, 24ER04 and 24ER08 genotypes came to the fore.