Yazar "Karakaya, Adem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A Novel Raw Starch Hydrolyzing Thermostable ?-Amylase Produced by Newly Isolated Bacillus mojavensis SO-10: Purification, Characterization and Usage in Starch Industries(Inst Tecnologia Parana, 2018) Ozdemir, Sadin; Fincan, Sema Aguloglu; Karakaya, Adem; Enez, BarisThe aim of this study is the production, purification, and characterisation of thermostable raw starch hydrolyzing aamylase produced by Bacillus mojavensis SO-10. The maximum production conditions of alpha-amylase were found at 36th hour, 35 degrees C and pH 7.0. We utilized three steps to purify the thermostable alpha-amylase and as a result, 34-fold and 18% yield were obtained. The molecular weight of purified alpha-amylase was determined as 73 kD. The K-m and V-max, rates were detected as 0.010 mM and 3.38 ,umol min(-1), respectively. This purified alpha-amylase exhibited the highest activity at pH 5.0-6.0 and 70 degrees C and showed stability over a wide variety of pH and temperature at 4.0-8.0, and 4050 degrees C, respectively. The thermostable purified alpha-amylase exhibited stability in the presence of denaturing agents and heavy metal ions. The purified enzyme hydrolyzed the raw starches of corn and wheat grains in the ratio of 36.7% and 39.2% respectively. The end-yields of soluble starch hydrolysis were analyzed by thin-layer chromatography (TLC). In addition, the usage of purified a-amylase in clarification of apple juice and domestic washing detergent industries were evaluated.Öğe Bacillus mojavensis ve Bacillus vallismortis'ten alfa-amilaz üretimi, saflaştırılması ve karakterizasyonu(Siirt Üniversitesi, 2016) Karakaya, Adem; Özdemir, Sadin; Öğün, ErdalBu çalışmada, Şırnak (Meryemderesi) sıcak su kaynağı çamurundan izole edilen termotolerant Bacillus vallismortis ve Bacillus mojavensis kullanıldı. İnkübasyon zamanı, sıcaklık, pH, karbon ve azot kaynakları, farklı metal iyonları, tarımsal atıklar (muz, elma ve portakal kabuğu, arpa kepeği ve fasulye küsbesi), tuz konsantrasyonu, farklı surfaktanlar gibi çeşitli parametrelerin ?-amilazların üretimi üzerine etkisi çalışıldı. B. vallismortis ile ?-amilaz üretimi için optimum inkübasyon zamanı, sıcaklık ve pH sırasıyla 36. saat, 35 °C ve 7.0 olarak bulunurken, B. mojavensis ile ?-amilaz üretimi için optimum inkübasyon zamanı, sıcaklık ve pH sırasıyla 36. saat, 35 °C ve 6.0 olarak bulundu. Kontrol ile karşılaştırıldığında, B. vallismortis'te Mn(II) ve Ca(II) varlığında ?-amilaz üretimi yaklaşık %10 ve Triton-X100 ve Tween-20 ile sırasıyla %8.2 ve %12.4 yükseldi. Optimum koşullarda fermentasyon ortamına %0.05 Tween-20 eklendiğinde, B. mojavensis için en yüksek ?-amilaz üretimi 4282.6 U/mg olarak belirlendi. B. vallismortis ve B. mojavensis'ten elde edilen ?-amilazlar sırasıyla amonyum sülfat çöktürmesi, diyaliz ve dietilaminoetil (DEAE) selüloz iyon değiştirici kromatografisi ile saflaştırıldı. ?-Amilazlar B. vallismortis için 51 kat ve %30 verimle ve B. mojavensis için 34 kat ve %18 verimle saflaştırıldı. Saflaştırılmış ?-amilazların molekül ağırlığı B. vallismortis ve B. mojavensis için sırasıyla 74 kDa ve 73 kDa olarak saptandı. B. vallismortis'ten elde edilen ?-amilaz sırasıyla amonyum sülfat çöktürmesi, diyaliz ve dietilaminoetil (DEAE) selüloz iyon değiştirici kromatografisi ile saflaştırıldı. Saflaştırılmış ?-amilazların molekül ağırlıkları B. vallismortis ve B. mojavensis için sırasıyla 74 kD ve 73 kD olarak bulundu. Saflaştırılmış enzimlerin aktivitesi üzerine sıcaklık ve sıcaklık stabilite, pH ve pH stabilite, inhibitörler ve metaller etkisi denendi. Bu ?-amilazların ham mısır ve buğday nişastalarına karşı iyi bir hidroliz oranı gösterdiği belirledi. Çözünür nişasta son hidroliz ürünleri ince tabaka kromatografisi (TLC) ile analiz edildi. Hidroliz ürünlerinde glukoz (G1), maltoz (G2), maltotrioz (G3), maltotetroz (G4) ve maltooligosakkaritler vardı. Bunlara ilaveten saflaştırılmış ?-amilazların elma suyu berraklaştırılması ve ev tipi çamaşır deterjanları endüstrilerinde kullanımı test edildi.Öğe Purification and characterization of thermostable a-amylase produced from Bacillus licheniformis So-B3 and its potential in hydrolyzing raw starch(Pergamon-Elsevier Science Ltd, 2021) Fincan, Sema Aguloglu; Ozdemir, Sadin; Karakaya, Adem; Enez, Baris; Mustafov, Sibel Demiroglu; Ulutas, Mehmet Sefa; Sen, FatihAims: This work was achieved to obtain the optimum culture conditions of the thermostable alpha-amylase produced by thermophilic Bacillus licheniformis SO-B3. Furthermore, the alpha-amylase was purified and then characterized, and also its kinetic parameters were determined. Materials and methods: A new thermotolerant bacteria called Bacillus licheniformis SO-B3 employed in this work was isolated from a sample of thermal spring mud in Sirnak (Meyremderesi). Several parameters such as the impact of temperature, time, and pH on enzyme production were examined. Thin-Layer Chromatography (TLC) was employed to analyze the end-products of soluble starch hydrolysis, and the utilization of purified alpha-amylase in the clarification of unripe apple juices was studied. Key findings: The highest enzyme production conditions were determined as 35 degrees C, 36th hour, and pH 7.0. Thermostable alpha-amylase was purified by 70% ammonium sulfate precipitation, DEAE-cellulose ion-exchange chromatography, and dialysis, with a 51-purification fold and 30% yield recovery. The K-m and V-max values for this enzyme were 0.004 mM and 3.07 mu mol min(-1) at 70 degrees C, respectively. The alpha-amylase's molecular weight was found as 74 kDa. In addition, alpha-amylase showed a good degradation rate for raw starch. Significance: It was hypothesized that Bacillus licheniformis SO-B3 could be used as an alpha-amylase source. These findings displayed that purified enzyme could be utilized in fruit juice industries for clarification of apple juice and raw starch hydrolyzing.