Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ilhami Gulcin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Phytochemical profile and bioactive properties of sage ( Salvia fruticosa ) and thyme ( Thymus vulgaris ) extracts
    (Informa UK Limited, 2025-03-19) Kübra Aslan; Emre Erden Kopar; Kader Kelle; Hasan Karageçili; Mustafa Abdullah Yilmaz; Oguz Cakir; Saleh Alwasel; Ilhami Gulcin
    We examined the phytochemical content, antioxidant, antimicrobial, anticholinergic, antidiabetic, and antiglaucoma properties of ethanol and water extracts from Salvia fruticosa (SF) and Thymus vulgaris (TV). Extracts were analyzed using four antioxidant assays, while the enzyme inhibition was tested against alpha-amylase, acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE), and human carbonic anhydrase II (hCA II). Antimicrobial activity was evaluated against pan-resistant bacterial strains. LC-MS/MS identified rosmarinic acid as the major compound (27.61 and 34.35 mg/L in TV and SF, respectively). Ethanolic extracts had higher phenolic content (181.0 +/- 7.86 and 107.0 +/- 5.78 mu g GAE/mg for SF and TV, respectively). SF showed stronger metal-reducing capacity, while TV had superior radical scavenging ability, judging by the IC50 values (13.68 +/- 1.18 mu g/mL), defined as the concentration that reduces 50% of the enzyme activity. The highest inhibition was observed for hCA II (SF ethanolic extract, IC50 14.51 +/- 4.07 mu g/mL), AChE (SF aqueous extract, IC50 16.51 +/- 3.77 mu g/mL), and BChE (TV aqueous extract, IC50 10.60 +/- 4.93 mu g/mL). SF ethanolic extract inhibited the growth of Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis (11 mm at 60 mu g/mL). These findings highlight SF and TV as potential sources of natural antioxidants, enzyme inhibitors, and antimicrobials for pharmaceutical and food formulations.

| Siirt Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Siirt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Siirt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim