Yazar "Gülmez, Murat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antimikrobiyel Direnç: Küresel Bir Sorun(2022) Gülmez, MuratDünya’da her yıl 700.000 kişinin kaybına neden olan bu sorun devam ederse 2050’den itibaren her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği, 2030 yıllarında küresel gelirlerde %2-3 oranında azalacağı ve 100-600 trilyon dolarlık bir küresel ekonomik kayba yol açacağı tahmin edilmektedir. OECD ülkeleri arasında en fazla Türkiye’de antibiyotik direnci geliştiği ve antibiyotiklerin %35’ine direnç geliştiği bildirilmiştir.Oysa bu oran bazı Avrupa ülkelerinde %5’e kadar düşürülmüştür. G20 zirvelerini ve Dünya Sağlık Örgütünü sürekli meşgul eden bu konu hakkında farkındalığı artırmak, kullanımı sınırlamak ve yeni tedavi ve koruma şekilleri bulmak şeklinde küresel politikalar geliştirilmektedir. Hem tıp ve hem de Veteriner Hekimliği alanında uygulanan Reçete Bilgi Sistemi (RBS) etkili bir uygulamadır. Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası (13-19 Kasım)’nda tüm dünyada ülkelerinin acil durum eylemleri anlatılmaktadır. Türkiye, kişi başı en fazla antibiyotik tüketen ülkedir. Direnç sorununun kaynağında bitki ve hayvan sağlığını koruyucu ve/veya verim artırıcı olarak kullanılan antimikrobiyel maddeler yer almaktadır. Tarım ve hayvancılıkta antimikrobiyel kullanımı mutlaka denetim altına alınması gerekir. Tarımda periyodik koruyucu ilaçlama ve hayvancılıkta ilaçlı yem veya içme suyu ilaçlı koruma yapılmamalıdır. İlaçlı yem ticareti yasaklanmalıdır. Reçetesiz tarım ve veteriner ilacı kullanımı engellenmelidir. Gıdalar dahi ilaç kalıntısı ve direnç genleri bakımından denetlenmelidir. Tedavi amaçlı antibiyotik kullanımında doz ve kullanım süresi takibi yapılmalıdır.Öğe Experimental Studies On the Siirt Herby Tulum Cheese: I. Development of Industrial Process Model(2024) Gülmez, Murat; Üner, Sefa; Bayhan, Kübranur YıldızIn this study, a method was developed that uses pasteurized Eve’s milk to produce Siirt Herby Tulum Cheese in less than 24 hours. Pasteurization was done for one minute at 72?C, followed by fifteen minutes of straining, curd formation for 90 minutes at 32?C, first pressing for 90 minutes at half the weight of milk, curd souring for 45 min, and second press for twelve h at half the weight of milk. Before the second pressing, 2% sirmo (Allium sp.) and 1% salt were added to the curd. The ripening culture was obtained from the lactic flora found in traditional Siirt herby cheese. The Herby Cheese Standard, Tulum Cheese Standard, and Van Herby Cheese Geographical Indication Certificate are the three primary statutory regulations, all of which are based on traditional manufacturing techniques. We referred to them as references. This cheese that has been processed to a minimum pH of 5.5, 0.7% lactic acidity, 20% fat, 45% dry matter, and 2.5% salt content before packing could be made by using pasteurized Eve’s milk. The fat and dry matter levels were in the middle of the reference ranges. As a result, the regulations' minimum four-day production period was decreased to a maximum of 24 h. The method was apparently employed for the first time in this study. Before being implemented in a business, the suggested technique must be tested with regard to environmental parameters, milk quality, and other variables. More research on the proposed approach is required to establish a starter culture, detect ripening process variations, and determine whether different Tulum Cheeses may be manufactured utilizing such a short-term production procedure.Öğe Organik Kiraz (Prunus avium L.) Bahçelerinden Toplanan Hymenoptera Türleri Üzerinde Faunistik Bir Çalışma: Mardin İli Örneği, Türkiye(2022) Kaplan, Mehmet; Güler, Yasemin; Gülmez, MuratBu çalışma, Türkiye-Mardin ili Artuklu ve Yeşilli ilçesi organik kiraz (Prunus avium L.) bahçelerinde bulunan Hymenoptera takımına ait türleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2017 yılı Mayıs- Ekim ayları arasında hafta da bir olarak 6 bahçede yürütülmüştür. Böcek türlerinin toplanmasında şaraplı besi tuzak yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, Apoidea ve Vespoidea (Hymenoptera) üstfamilyalarına bağlı beş familyadan 6 tür ve 3 alttür belirlenmiştir. Bunlar; Vespidae familyasından, Vespula germanica (Fabricius, 1793), Polistes bucharensis Erichson, 1849, Eustenancistrocerus amadanensis amadanensis (de Saussure, 1856) ve Euodynerus disconotatus disconotatus (Lichtenstein, 1884); Halictidae familyasından, Halictus sp. ve Lasioglossum sp.; Megachilidae familyasından, Osmia caerulescens (Linnaeus, 1758); Andrenidae familyasından, Andrena sp. ve Apidae familyasından, Apis mellifera (Linnaeus, 1758) türleridir. A. mellifera ve V. germanica diğer türlere göre daha yaygın ve yoğun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tespit edilen türlerden 5’i Mardin ili faunası için ilk kayıttır.