Yazar "Dawdy, Gazee Rahman Muhamad" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Assessment of trace element and quality parameters in sheep milk from different regions and different seasons in the Iraqi Kurdish region(Taylor & Francis Ltd, 2023) Tegin, Ibrahim; Dawdy, Gazee Rahman Muhamad; Hallac, Bulent; Yabalak, ErdalTrace elements found in sheep milk are present as inorganic ions and their salts as part of organic molecules such as proteins, fats, carbohydrates and nucleic acids. The chemical form of trace elements found in milk is important as it determines their absorption and biological utilisation in the intestine. In this study, trace element concentration and quality of sheep milk were evaluated in a total of 97 sheep milk samples collected from different regions (Erbil, Altunkopri, Makhmur, Qaraj, Kasnazan, Khabat, Taqtaq, Koysinjaq, Soran, Rawanduz and Sidakan) in the Iraqi Kurdish region during two seasons in April and September. Flame atomic absorption spectroscopy (FAAS) was used to analyse the element content of the samples. The results in the samples collected in both periods showed that the mean values of Na, K, Ca, Mg, Zn, Pb, Cr, Fe, P, Se and Cu were 328.15 mu g mL-1, 1604.40 mu g mL-1, 805.8 mu g mL-1, 177.28 mu g mL-1, 0.38 mu g mL-1, 0.67 mu g mL-1, 3.15 mu g mL-1,0.08 mu g mL-1, 260.04 mu g mL-1, 0.06 mu g mL-1, and 3.83 mu g mL-1, respectively. The mean values for some quality parameters such as fat, density, lactose, total salt and protein of sheep milk samples collected in both periods were 6.47%, 1029.28 kg m-3, 4.44%, 9.01%, and 4.07%, respectively. Besides, the data obtained were evaluated by some chemometric techniques such as correlation, multicomponent analysis (PCA) and cluster analysis (CA).Öğe Determination of heavy metals and quality of sheep milk in Erbil- Iraq(Siirt Üniversitesi, 2017) Dawdy, Gazee Rahman Muhamad; Teğin, İbrahimMineral elementler koyun sütünde, inorganik iyonlar ve tuzlar gibi proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve nükleik asitler organik moleküllerin bir kısmı olarak ortaya çıkar. Mineral elementlerin kimyasal formu, bağırsaklardaki emilimini ve biyolojik kullanımlarını belirlediği için önemlidir. Sütün mineral bileşimi, laktasyon fazına, hayvanın beslenme durumuna ve çevresel ve genetik faktörlere bağlı olduğundan sabit değildir. Bu araştırmanın amacı koyun sütünde bulunan mineral elementlerin kimyasal form, içerik ve besinsel öneminin araştırma sonuçlarını ortaya koymaktır. Bu araştırma, ağır metal konsantrasyonu ve koyun sütünün kalite değerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Nisan ve Eylül ayları arasında 97 adet koyun sütü örneği Erbil, Altunkopri, Makhmur, Qaraj, Kaşnazan, Khabat, Taqtaq, Köysinjaq, Soran, Rawanduz ve Sidakan yerleşim yerlerinden toplanmıştır. Sonuçların ortalaması Na (328) ppm, K (1604) ppm, Ca (804.8) ppm, Mg (177.28) ppm, Zn (0.38) ppm, Pb (0.67) ppm, Cr (3.15) ppm olarak bulunmuştur. Bunun yanında Fe (0.08), P (260.04), Se (0.06) ppm ve Cu (0.383) ppm tespit edilmiştir. Koyun sütünün kalitesi için elde edilen ortalama sonuçlar; yağ (% 6.59), yoğunluk (28.83) g/mL, Laktoz (% 4.57), toplam (% 9.2), protein (% 4.15) olarak bulunmuştur.