Yazar "Cangi, Rustem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe EFFECTS OF CLUSTER THINNING TREATMENTS ON CHEMICAL COMPOSITION AND PHENOLIC COMPOUNDS OF GRAPE JUICE AND WINES OF NARINCE (VITIS VINIFERA) GRAPE CULTIVAR(Parlar Scientific Publications (P S P), 2019) Uzun, Tuba; Cangi, Rustem; Bayram, MustafaThe present study was conducted to determine the effects of 4 different cluster thinning treatments (CTT) [control (C), 15% (12000 kg/ha), 30% (9000 kg/ha), 60% (6000 kg/ha)] on grape juice and wine quality of Narince grape cultivar grown in Tokat province (Turkey) in 2014-2015 growing seasons. The grapes harvested at technological maturity stage were processed into wines. The pH, total soluble solid contents, titratable acidity, specific gravity, ethyl alcohol, volatile acid, reducing sugar, total sulphur dioxide, total phenolics, total flavonoids and some phenolic compounds of the grape juice and wines were determined. Sensory evaluations revealed that cluster thinning applications increased wine quality. The greatest sensory evaluation score was obtained from 30% cluster thinning treatment and these wines were classified as excellent quality wines. As a result, according to analyzes performed in grape juice and wines, 30% (9000 kg/ha) cluster thinning treatment was found to be the most suitable thinning practice in Narince.Öğe Narince üzüm çeşidinde salamuralık yaprak toplamanın yıllık dal kalitesi ve göz verimliliğine etkisi(2021) Özgür, Ali; Cangi, Rustem; Bekar, TubaAmaç: Tokat ilinde Narince üzüm çeşidinin hem yaprağı hem de üzümü ticari olarak değerlendirilmektedir. 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirilen bu çalışmada, Narince üzüm çeşidinde salamuralık yaprak toplama miktarının, yıllık dal gelişimi ve kış gözlerinin verimliliğine etkisini belirlemek amaçlanmıştır.Materyal ve Yöntem: İlk yıl asmalardan dört farklı (0, 2, 4 ve 6 dönem) seviyede yaprak toplanmıştır. İkinci yıl, dormant dönemde bir yaşlı dallarda çelik ağırlığı, çelik uzunluğu, çelik çapı, kuru madde oranları, göz verimlilik ve düşük sıcaklığa tolerans verileri saptanmıştır. Uygulama yapılan asmalardan alınan çeliklerde ilk 10'ar boğumdaki gözlerin pozisyonlarına göre verimlilikleri kaynaştırma ünitesinde sürdürme yöntemiyle belirlenmiştir.Araştırma Bulguları: Kontrol ve altı dönem yaprak toplama uygulamaları, göz verimliliği ve sürgün kuru madde oranını olumsuz yönde etkilemiştir. En fazla salkım sayısı 5. ve 6. (sırasıyla 1.375 ve 1.475 adet/boğum) boğumlarda saptanmıştır. İki ve dört dönem yaprak toplama, göz verimliliğini olumlu yönde etkilemiştir. On boğumlu çeliklerde ortalama çelik ağırlığı, çelik uzunluğu ve çelik çapı sırasıyla; 64.12-44.15 g; 74.89 -64.00 cm; 8.81-7.71 mm olarak belirlenmiştir. Kışlık gözlerde ortalama salkım sayısı 1.215 adet (2 hasat) ile 0.97 adet (6 hasat) arasında değişmiştir.Sonuç: Sonuç olarak, yaprak toplanan bağlarda sürgün gelişimi ve göz verimliliği açısından en fazla 4 dönem yaprak toplanması önerilmiştir.