Yazar "Bozdemir, Hamiyet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe EFFECTS OF DIFFERENT CONCENTRATIONS OF CARBOHYDRATE FORMS ON ORCHIS SANCTA L. PROPAGATION IN VITRO(APPLIED ECOLOGY AND ENVIRONMENTAL RESEARCH, 2018) Bozdemir, Hamiyet; Çığ, Arzu; Türkoğlu, NalanIn this study, the goal was the germination and propagation of Orchis sancta L. which is endangered due to uncontrolled collection and used in obtaining salep, in vitro conditions. By the addition of 0 (control group), 20, 40, 60, 80, and 100 g/l concentrations of sucrose, glucose, maltose, galactose, and fructose of carbohydrate forms into Van WaesDebergh culture medium, sugars of effects were determined on germination and development of Orchis sancta L. seeds. In the study, germination, formation of protocorm and shoot periods and ratios were examined. The highest average germination ratio was obtained as 77.85% in Maltose40, the lowest average as 44.36% in Galaktose100 mediums. In protocorm formation, when the highest average ratio was detected as 68.53% in Sucrose100, the lowest average as 25.33% in Fruktose100 mediums. Germination period as 12.50-21.33 days, protocorm formation period as 22.50-50.83 days and shoot formation period as 50.66-105.33 days’ intervals were determined.Öğe Orchis sancta L. TÜRÜNÜN IN VITRODA ÇOĞALTILMASI ÜZERİNE FARKLI KONSANTRASYONLARDAKİ KARBON FORMLARININ ETKİSİ(Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, TEMMUZ-2016) Bozdemir, Hamiyet; Çığ, Arzu; Türkoğlu, NalanBu çalışmada, kontrolsüz söküm nedeniyle kaybolma tehdidi altında bulunan ve salep elde etmede kullanılan Orchis sancta L. türünün in vitro koşullarda çimlendirilerek çoğaltılması amaçlanmıştır. Van Waes Debergh kültür ortamının içine 0, (kontrol grubu), 20, 40, 60, 80 ve 100 gr/l konsantrasyonlarındaki sukroz, glukoz, maltoz, galaktoz ve fruktoz formundaki karbonhidratların ilave edilmesiyle, Şekerin Orchis sancta L. tohumlarının çimlenmesi ve gelişmesi üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmada çimlenme, protokorm ve sürgün oluşum süreleri ile oranları incelenmiştir. Çimlenmeye ait en yüksek ortalama % 77,85 ile Maltoz40; en düşük ortalama ise % 44,36 ile Galaktoz100 ortamlarında elde edilmiştir. Protokorm oluşumunda en yüksek ortalama değer % 68,53 ile Sukroz100; en düşük ortalama değer ise % 25,33 ile Fruktoz100 ortamlarında belirlenmiştir. En yüksek sürgün oluşum oranı % 13,30 ile Sukroz40 ortamında elde edilmiştir Çimlenme süresi 12,50-21,33 gün; protokorm oluşum süresi 22,50-50,83 gün ve sürgün oluşum süresi 50,66-105,33 gün aralıklarında belirlenmiştir.