Yazar "Bilal, Osman" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bıldırcın Rasyonlarına Farklı Oranlarda Sumak (Rhus Coriaria L.) İlavesinin BesiPerformansı, Oksidatif Stres Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi(2020) Kırar, Nurcan; Bilal, Osman; Daş, Aydın; Koyuncu, İsmail; Avcı, Mehmet; Bozkaya, Faruk; Baytur, GülçünBu çalışma; Japon bıldırcınlarının yemlerine farklı seviyelerde ilave edilen sumağın canlı ağırlık kazancı (CAK), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma oranı (YYO), oksidatif stres parametreleri ve et kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 10 günlük yaşta 120 adet karışık cinsiyette Japon bıldırcın biri kontrol grubu olmak üzere rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Her gruptaki hayvanlar ikişerli olarak 15 tekerrüre ayrılmıştır. Bıldırcın yemlerine sırayla %0, %1, %2 ve %3 sumak tozu ilave edilmiş olup rasyonlar izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmıştır. Çalışmada sumak ilavesinin CAK, YT ve YYO’ na etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Sumak ilavesi CAK, YT ve YYO’ nı etkilemezken, gruplar arasında sırt ve but ağırlıkları açısından önemli farklılıklar gözlemlenmiştir (P <0.05). En düşük sırt ağırlığının 27,12 g ile %3sumak grubunda, en yüksek ağırlığın ise 32,70 g ile kontrol grubunda olduğu belirlenmiştir. En düşük but ağırlığı 26,22 g ile%3 sumak grubunda ve en yüksek 29,14 g ile kontrol grubunda tespit edilmiştir (P?0,05). Ayrıca çalışmada sumağın 1. ve 24. saatlerde göğüs eti pH’sı ile göğüs eti L*, a* ve b* değerleri bakımından gruplar arasında fark oluşturmadığı belirlenmiştir.Kanda toplam antioksidan durum (TAS) değeri en yüksek %3 sumakta en düşük ise kontrol grubunda görülmüştür (P?0,05).Oksidatif stres indeksi (OSİ) değeri en yüksek kontrol grubunda en düşük ise %3 sumak grubunda olduğu tespit edilmiştir (P?0.05). Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına sumak ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve et kalitesini değiştirmediği ancak kandaki TAS değerlerini yükselttiği ve OSİ değerlerini düşürdüğü için rasyona sumak ilavesinin faydalı olacağı görülmüştür.Öğe Bıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine Etkisi(2020) Daş, Besime Doğan; Daş, Aydın; Koyuncu, İsmail; Bilal, Osman; Kırar, Nurcan; Çetin, Mehmet Serkan; Tufan, TuncayBu çalışma, bıldırcın rasyonlarına eklenen nane yağının büyüme performansı, et kalite, renk ve kanoksidatif stres özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 10 günlük yaşta 40 adetjapon bıldırcını kullanılmış ve deneme 35 gün sürdürülmüştür. Araştırma grupları, her birinde bireysel olarak 10bıldırcın bulunan 4 gruba ayrılmıştır. Bıldırcınlar için hazırlanan rasyonlarda, kontrol grubunda herhangi bir yemkatkı maddesi kullanılmazken, diğer grupların yemlerine %0.1, %0.2 ve %0.3 Nane Yağı (NY) ilave edilmiştir.Deneme genelinde Canlı ağırlık (CA), Günlük canlı ağırlık artışı (GCAA), Günlük yem tüketimi (GYT), Yemdenyararlanma oranı (YYO), karkas ve kesim özellikleri ile renk ve pH bakımından gruplar arasında farkgözlenmemiştir. Ancak kanda toplam oksidatif durum (TOS)’u önemli ölçüde düşürdüğü ve toplam antioksidandurum (TAS)’u ise yükselttiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına nane yağı ilavesinin besiperformansı ve karkas özelliklerini değiştirmediği ancak TAS değerlerini yükselttiği ve TOS değerlerini düşürdüğüiçin yem katkı maddesi olarak rasyona %0.1 oranında NY eklenmesinin faydalı olacağı görülmüştür.