Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Batur, Erkan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    ICP–MS cihazı kullanılarak siirt ili ve çevre ilçelerinde satışa sunulan süt ve süt ürünlerindeki (süt, peynir, yoğurt) platinyum miktarını tayin edip insan sağlığı açısından risk teşkil edip etmediğini araştırmak
    (Siirt Üniversitesi, 2018) Batur, Erkan; Yüksel, Uyan
    Bu çalışmanın amacı sanayileşme ile birlikte ağır metal içeren kömürlerin yakılmaya başlanması ile endüstri bölgelerinde ve her geçen gün artan trafik yoğunluğuna maruz kalan siirt ilinde otomobil veya endüstriyel emisyonlardan kaynaklanan Platinyum elementi gibi ağır metallerin süt ve süt ürünlerindeki plantinyum elementinin miktarını araştırmak. Bu kapsamda numuneler Siirt il merkezinden ve beş ilçesindeki köylerden toplandı. Yoğurt numuneleri Siirt Merkezinin Doluharman, Bağtepe ve Akyamaç köylerinden Eruh ilçesinin Merge, Ekmekçiler ve Bilgili köylerinden Baykan ilçesinin Meşelik, Karakaya ve Dedebakır köylerinden Kurtalan İlçesi Bölüktepe ve Bağlıca köylerinden Pervari İlçesi Gökbulak köyünden toplandı. Süt numuneleri Siirt merkezinin bahçelievler ve çakmak mahallerinden Eruh İlçesinin Kuşdalı ve Merge köylerinden Baykan İlçesinin Karakaya, Dedebakır ve Günbuldu köylerinden Kurtalan İlçesinin Bağlıca, Kayabağlar ve Bölüktepe köylerinden Pervari İlçesinin Gürzova, Gölgeli, Çat, Çobanören, Yukarıbalcılar, Güleçler, Gökbulak köylerinden toplandı. Peynir numuneleri Siirt Merkezinin Akdoğmuş, Gökçebağ, Bağtepe ve Aktaş köylerinden Eruh İlçesinin Erdoğdu Köyünden Pervari merkezi ve Yeni köyden Şirvan İlçesi Adıgüzel köyünden numuneler toplandı. Mikrodalga destekli asit çözünürleştirme işleminden sonra ICP-MS ile analiz edilerek süt ve süt ürünlerindeki platin elementi ile birlikte 21 adet ağır metal miktarını sağlık açısından risk teşkil edip etmediği değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda toplanılan süt ürünlerinden Baykan Dedebakırı köyünden alınan yoğurt, Şirvan Adıgüzel köyünden alınan peynir ve Baykan Günbuldu köyünden alınan süt numunelerindeki platin düzeyi diğer numunelerindeki platin düzeylerinden yüksek çıktığı gözlemlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar platin kirliliğinin temel kaynağının egzoz gazları için katalitik konvertörlerin yapısında bulunan platinin yanma sonucu egzoz gazları ile birlikte yayılmasından kaynaklandığını ortaya konmaktadır.

| Siirt Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Siirt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Siirt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim