Yazar "Balta, Mehmet Fikret" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kızılcık (Cornus mas L.) Genotiplerinin Yeşil Çelik İle Çoğaltılması Üzerine Araştırmalar(2019) Balta, Mehmet Fikret; Erol, İbrahim Ulvi; Özrenk, Koray; Karakaya, Orhan; Uzun, SerkanBu çalışma, farklı kızılcık (Cornus mas L.) genotiplerinin yeşil çelik ile çoğaltma olanağının belirlenmesi amacı ileyürütülmüştür. Araştırmanın bitkisel materyalini; ‘44-18’, ‘Güney uzun’, ‘Güney yuvarlak’, ‘Mehmet’ ve ‘Turgut’ genotipleriile Yalçınkaya-77 standart kızılcık çeşidi oluşturmuştur. Çalışmada yeşil çelikler, incelenen bitkilerden 15 Haziran 2014tarihinde alınmıştır. Hazırlanan çelikler iki gruba ayrılarak yarısına 3500 ppm indol-3 bütirik asit (IBA) uygulaması yapılmış,diğer yarısına ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır (kontrol grubu). Dikimden 5 hafta sonra sökülen kızılcık çeliklerindeköklenme oranı, kalluslenme oranı, en uzun kök, en kısa kök, kök dallanması, yaşayan çelik oranı ve köklenme kalitesiözellikleri incelenmiştir. Çalışmada kontrol grubu çeliklerde incelenen özellikler bakımından kayda değer bir sonuç eldeedilememiştir. Araştırma sonucuna göre, IBA uygulanan (3500 ppm) kızılcık yeşil çeliklerinde; köklenme oranı % 80 ile% 100, kök sayısı 12.86 adet çelik-1 ile 42.94 adet çelik-1, kalluslenme oranı % 13.30 ile % 73.30, en uzun kök boyu 7.74 mmile 23.88 mm, en kısa kök boyu 1.39 mm ile 3.77 mm, köklenme kalitesi 1.56 puan ile 2.93 puan arasında belirlenmiştir. Sonuçolarak, fidan kalitesi üzerine etkili olan köklenme oranı, kök sayısı ve köklenme kalitesi özellikleri “Mehmet” genotipindediğer genotiplere göre daha yüksek bulunmuştur. Bu genotipin kızılcık meyve türünde yapılacak ıslah ve çeşit geliştirmeçalışmalarında kullanılması önerilmektedir.Öğe Sugar Contents of Juniper Plants(Asian Journal of Chemistry,, 2008) Türkoglu, Nalan; Balta, Mehmet Fikret; Cig, ArzuThe contents of free sugar has been confirmed inside the fresh foliage and berry samples gathered from the tree types which are naturally growing in different locations of the province Van and from the tall juniper which is one of the types of Turkish frost trees. It is determined that the average fructose content inside the fresh needle foliage is 44.0-70.2 mg/100 g, average sucrose is 10.0-25.0 mg/100 g, average glucose 22.0-26.0 mg/100 g and average di-glucose (maltoz) content is 5.0-17.0 mg/100 g. It has been found that the free sugar content of berry is higher than the sugar content of foliage, except di-glucose.