Yazar "Aytekin, İbrahim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determination of the Factors Effecting Lactation Milk Yield of Holstein Friesian Cows by the Path Analysis(Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 2016) Aytekin, İbrahim; Mikail, Nazire; Altay, Yasin; Topuz, Derviş; Keskin, İsmail…Öğe Entansif Koşullarda Üretim Yapan Bir Siyah Alaca Süt Sığırı İşletmesinde Süt Üretim Maliyeti ve Karlılık Durumu İçin Ekonomik Analiz(2024) Kibar, Mustafa; Erkmen, Ramazan; Aytekin, İbrahimAmaç: Bu çalışma ile bir Siyah Alaca süt sığırı işletmesinin 1 L (litre) sütten elde ettiği kar-zarar durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu amaçla özel bir Siyah Alaca süt sığırı işletmesinin 2014-2022 yılları arasındaki gelir ve gider kalemlerine ait veriler değerlendirilmiştir. Araştırma Bulguları: İşletmenin gelir kalemleri toptan süt satışı (%69.36), hayvan kesimi (%14.28), desteklemeler (%8.95), TARSİM (%3.46), hayvan sayısı artışı (%5.92) ve perakende süt satışından (%0.86) oluşmaktadır. İşletmenin gider kalemlerini ise ilaç-aşı gideri (%2.81), yem gideri (%66.93), işçilik gideri (%10.21), muhtelif giderler (%19.51) ve perakende süt satışı gideri (%1.22) oluşturmaktadır. Mevcut işletmede (Toplam gelir)?(Toplam gider) oranı ortalama 1.259 TL olarak belirlenmiş ve işletmenin yıllık karı ortalama %84.72 oranında artmıştır. İşletmede ortalama 1 L sütün toplam maliyeti, yemleme maliyeti, satış fiyatı ve kar-zarar durumu sırasıyla 2.72 TL, 1.85 TL, 2.50 TL ve -0.22 TL olarak belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, gider kalemleri içerisinde yemleme maliyetinin en yüksek orana sahip olduğu belirlenmiştir. Yem maliyetinin azaltılması ya da süt veriminin artırılması ile 1 L sütten elde edilen gelir artırılabilir. Ayrıca, mevcut işletmede yoğun kaba yem üretimine ve 1 L sütten zarar edilmesine rağmen, diğer gelir kalemlerinin çeşitliliği sayesinde işletmenin kar ettiği tespit edilmiştir.Öğe Siyah Alaca Süt Sığırlarında Süt ve Döl Verim Özelliklerinin Makro Çevresel Faktörlere Göre Varyasyonu(2024) Kibar, Mustafa; Bulut, Emre; Aytekin, İbrahimBu çalışmada Siyah Alaca süt sığırlarında süt ve döl verim özellikleri ile bu özelliklerin bazı temel etkili çevresel faktörlere göre değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Etki miktarları ve ortalamalar arasındaki farklar genel doğrusal model ve Tukey testi ile belirlenmiştir. Populasyonda laktasyon süt verimi (LSV) ile buzağılama aralığı (BA) 8620±20400 kg ve 383.07±55.46 gün olarak bulunmuştur. Varyans analizinde laktasyon sırasının (LS) pik sağımda geçen gün (PSGG) ile kuruda kalma süresi (KKS) dışındaki süt verim özellikleri üzerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0.01). Buzağılama yılının (BY) ise yalnızca 100 günlük laktasyon süt verimi (LSV100), pik süt verimi (PSV) ve PSGG üzerine etkisi önemlidir (p<0.05, p<0.01). Buzağılama mevsiminin (BM) ise sadece sağımda geçen gün (SGG) üzerine etkisi önemlidir (p<0.05). BY’nin servis periyodu (SP) üzerindeki önemli etkisi (p<0.05) dışında LS, BY ve BM’nin döl verim özellikleri üzerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. Ayrıca doğum yılının ilkine damızlıkta kullanma yaşı (İDKY) ve ilk buzağılama yaşı (İBY) üzerine etkisi ile doğum mevsiminin İBY üzerindeki etkisi önemlidir (p<0.01). Sonuç olarak, genetik seleksiyon halen pahalı bir yöntem olduğundan, hemen hemen her yetiştirici tarafından uygulanan fenotipe dayalı seleksiyonda başarının artırılması için çevresel faktörlerin etki miktarlarının hesaplanması ve değerlendirilmesi, süt sığırcılığının sürdürülebilirliğine katkı sağlayabileceği kanaatine varılmıştır.