Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Arik, Mustafa" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Comprehensively Revealing the Profile of Pistacia vera L. cv. Siirt Turpentine - Antioxidant, Antidiabetic, Anti-Alzheimer, and Antiglaucoma Effects
    (Acg Publications, 2023) Karagecili, Hasan; Yilmaz, Mustafa Abdullah; Alwasel, Saleh H.; Arik, Mustafa; Gulcin, Ilhami
    Pistacia species containing turpentine which has protective effects and used as a medicine against diabetes, and infections for a long time. To interpret the antioxidant capacities of turpentine from Pistacia vera L. cv. Siirt, 2,2'-azino-bis-3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid radical (ABTS(center dot+)) and 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl free radical (DPPH center dot), Fe3+- 2,4,6-tris(2-pyridyl)-S-triazine (TPTZ) and Cu2+ reducing ability were studied and compared to reference antioxidants of BHT, BHA, alpha-Tocopherol, and Trolox. The IC50 of turpentine for ABTS(center dot+) and DPPH center dot scavenging capacities were determined to be lower than reference antioxidant standards as 231.1 mu g/mL and 346.6 mu g/mL, consequently. The total flavonoid and phenolic contents in turpentine were measured as 12.5 mg GAE/g and 38.852 mg QE/g, respectively. For determination of antidiabetic, anti-Alzheimer, and antiglaucoma effects of turpentine, acetylcholinesterase (AChE), alpha-glycosidase and carbonic anhydrase II (hCA II) enzymes inhibition abilities of turpentine were performed. The IC50 values of turpentine extract against alpha-glycosidase, hCA II, and AChE enzymes were found as 2.04, 3.59 and 14.6 mu g/mL, respectively. The quantity of protocatechuic acid and naringenin were determined using LC-MS/MS against 53 standards. The results clearly demonstrated polyphenolics in P. vera L. cv. Siirt turpentine is a natural product has potential usage in amelioration of glaucoma, AD, diabetes, and epilepsy.

| Siirt Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Siirt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Siirt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim