Yazar "Alper, İpek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aspergillus niger inülinazın karbon nano tüpler ile immobılızasyonu(Siirt Üniversitesi, 2021) Alper, İpek; Aslan, YakupBu tezin konusu, inülinden fruktooligosakkarit (FOS) üretiminde kullanmak için Aspergillus niger inülinaz (ANI) enzimini karboksillenmiş çok duvarlı karbon nano tüpler (c-MWCNT) üzerine kovalent bağlama yöntemi ile immobilize etmektir. ANI çapraz bağlayıcı reaktif glutaraldehit aracılığıyla c-MWCNT üzerine kovalent bağlama yöntemiyle % 100 bağlanma verimi ve % 82.6 aktvite verimi ile immobilize edildi. Serbest ve immobilize ANI karakterize edilerek optimum pH, optimum sıcaklık, pH kararlılığı, ısıl kararlılığı ve Michaelis-Menten Sabitleri (Km ve Vmax) tayin edildi. İmmobilizasyon enzimin optimum pH aralığını (5.5-6.5) ve optimum sıcaklık aralığını (55-65 oC) değiştirmezken, enzimin pH kararlılığı ve ısıl kararlılığını artırdı. İmmobilize enzimin düşük ve yüksek pH aralıklarında serbest enzime göre daha yüksek aktiviteye ve kararlılığa sahip olduğu saptandı. İmmobilizsyon enzimin maksimum hızını ve substrat olarak inüline ilgisini azaltmıştır. Serbest ve immobilize enzimler için elde edilen maksimum hız (Vmax) sırasıyla 671.1 ?mol/mg.dk ve 568.2 ?mol/mg.dk iken ve Km sabiti sırasıyla 662.3 g/L ve 699.3 g/L olarak hesaplandı. Km arttıkça enzimin substrata olan ilgisi azalmaktadır. İmmobilize enzim optimum aktivite koşullarında başlangıçtaki aktivitesini peş peşe 30 kullanım boyunca korudu. İmmobilize enzim optimum depolama koşullarında (bir sonraki kullanıma kadar buzdolabında +4 oC'de 0.1 M'lık ve pH'sı 6.0 olan sodyum fosfat tampunu çözeltisinde depolandı) 20 gün boyunca başlangıçtaki aktivitesini korudu. İmmobilize enzim kullanılarak 600 g/L inülin çözeltisinden % 91.15 dönüşüm oranıyla 546.9 g/L derişiminde FOS şurubu elde edildi. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen immobilize enzimin endüstriyel olarak inülinden FOS üretiminde kullanılabileceği söylenebilir.