Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Akbulut, Gamze Kalelioğlu" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Bal, polen, propolis ve arı sütü ekstraktlarının tiyoredoksin redüktaz enzim aktivitesi üzerindeki etkilerinin in vitro şartlarda araştırılması
    (Siirt Üniversitesi, 2019) Akbulut, Gamze Kalelioğlu; Akkemik, Ebru; Meral, Raciye
    Binlerce yıllık geçmise sahip olan bal, birçok bitkinin çiçek özleri ve bitki gövdesindeki salgı özlerinden doğal olarak elde edilen bir gıda maddesidir. Kaynağının bitki olmasından dolayı yüksek fenolik içeriğe sahip olduğu tespit edilmiş ve antioksidan ve antimikrobial özellikleri çalışılarak literatürlerde yer almıştır. Bu durum, balın, bal üretim sürecinin önemli parçaları olan polen, propolis ve arı sütünün çağın vebası olan kanseri önlemedeki etkilerinin araştırılması gereksinimini doğurmuştur. Bu çalışma ile doğal bir gıda maddesi olan bazı bal ve arı ürünlerinin kanser oluşumunu tetikleyen tiyoredoksin redüktaz enzimi (TrxR) aktivitesi üzerindeki etkileri in-vitro şartlarda araştırılmış ve örneklerin toplam fenolik içerikleri hesaplanmıştır. Çalışmada çam balı, kestane balı, yayla balı, deli balı ile polen, propolis ve arı sütünün dahil olduğu arı ürünlerinin hegzan, etanol, metanol, DMSO ve su ekstraktları hazırlanmıştır. Ekstrelerin DTNB yöntemi ile TrxR enzim aktivitesi üzerindeki inhibisyon etkisi ölçülmüştür. Örneklerin hegzan ekstraktları enzimin tampon çözeltisi ile çift faz oluşturduğundan TrxR inhibisyonuna bakılamamıştır. Diğer örneklerin etanol, metanol, DMSO ve su ekstraktlarının TrxR inhibisyonu için IC50 değerleri hesaplanmış ve her örneğin en az bir ekstraktının TrxR enzimini inhibe ettiği görülüştür. En yüksek inhibisyonu 0,024 mg/mL IC50 değeri ile polen metanol ekstraktının gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca hazırlanan ekstraktların Folin-Ciocalteu metodu ile toplam fenolik içeriği incelenmiş ve en yüksek fenolik içerik 1.151,0 mgGAE/g ile polen-DMSO ekstraktı olduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde bal ve diğer arı ürünlerinin zengin fenolik içeriği ile kanser olumuşunu destekleyen TrxR enzimi üzerinde inhibe edici etkisinin olduğu görülmüştür.

| Siirt Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Siirt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Siirt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim