Yazar "Özrenk, Koray" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The comparison of phenolic compounds content, antioxidant capacity and molecular analysis of some selected Turkish pear genotypes.(2018-10) Özrenk, Koray; Erez, Emre; Altıntas, Serdar; İnal, Behcet…Öğe DİYARBAKIR YÖRESİ BAZI CEVİZ GENOTİPLERİNDE (Juglans regia L.) KÜMELEME ANALİZİ(2020) Yılmaz, Bahar Akyüz; Keskin, Sıddık; Özrenk, Koray; Kızgın, BerfinÜlkemizin hemen her yöresinde yetiştirilmekte olan ceviz (Juglans regia L.), yüksek besin değeri ile vazgeçilmez meyveler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra cevizin ağacı da, başta mobilyacılık olmak üzere, birçok alanda önemli bir gelir kaynağıdır. Türkiye’nin mevcut ceviz potansiyeli içerisinde, tohumdan yetişmiş ceviz ağaçları yüksek orandadır. Bu durum, geniş bir genetik varyasyon ile ıslah çalışmalarında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Diyarbakır yöresinde yetiştirilen ceviz genotiplerinde meyve özellikleri bakımından fenotipik ve/veya genotipik benzerliklerin belirlenmesi; yöredeki mevcut gen kaynaklarının değerlendirilmesi, korunması ve ileride planlanacak ıslah çalışmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmada; Diyarbakır ilinde yetiştirilen 67 ceviz genotipinde bazı meyve özellikleri bakımından fenotipik benzerliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 67 genotipte 2018 yılı hasat döneminde elde edilen meyvelerden, meyve ağırlığı (g) meyve kabuk ağırlığı (g), meyve iç ağırlığı (g), meyve boyu (mm), meyve eni (mm) ve kabuk kalınlığı (mm) özellikleri ölçülmüştür. Bu özellikler bakımından genotipler arası benzerlik için kümeleme analizi yapılmıştır. Kümeleme analizinde bağlantı metodu olarak tekli bağlantı (single linkage) metodu uzaklık ölçüsü olarak da Öklid uzaklığı kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre genotipler arasındaki benzerlik oranı %98.16 ile %71.03 arasında değişim göstermiştir. En yüksek benzerlik oranı %98.16 değeri ile 21SLV06 ve 21EĞL05 genotipleri arasında gözlenirken, bunu %98.12 benzerlik oranı ile 21BSM03 ve 21BSM12 genotipleri arasındaki benzerlik oranı izlemiştir. En düşük benzerlik oranı ise %71.03 ile 21BSM05 ile diğer genotiplerden oluşan küme arasında gözlenmiştir. Sonuç olarak, ele alınan meyve özellikleri ile Diyarbakır ilinde yetiştirilen 67 ceviz genotipinde, yaklaşık %29 oranında fenotipik farklılığın (varyasyonun) görüldüğü ve bu farklılığın bundan sonraki yapılacak çalışmalarda dikkate alınabileceği söylenebilir.Öğe DİYARBAKIR YÖRESİ CEVİZ (Junglans regia L.) GEN KAYNAKLARI(2020) Yılmaz, Bahar Akyüz; Özrenk, Koray; Çelik, FeritBu çalışma Diyarbakır iline bağlı Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Eğil, Ergani, Kulp, Lice ve Silvan ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde 2018 yılında yürütülmüştür. Söz konusu alanlarda doğal olarak yetişen ceviz genotiplerinden toplam 69 ağaçtan alınan meyve örneklerinde pomolojik, fenolojik ve morfolojik gözlemler yapılmıştır. Pomolojik özellikler yönünden incelenen genotiplerin meyve ağırlığı 7.51-16.90 gr, meyve iç ağırlığı 4.06-9.13 gr, meyve iç oranı (randıman) %42.84-62.28, meyve kabuk kalınlığı 0.63-2.27 mm, olarak bulunmuştur. Bunun yanında, meyve eni, meyve boyu, meyve kabuk ağırlığı, meyve şekil indeksine, meyve iç rengi de incelenmiştir.Öğe Diyarbakır (Silvan, Kulp, Hazro) Yöresindeki Bazı Mahalli Armut (Pyrus communis L) Gen Kaynaklarının Belirlenmesi(2017) Çavuşoğlu, Şeyda; Özrenk, Koray; Oturmak, İmameddinBu araştırma 2016 yılında Diyarbakır'ın Silvan, Kulp, Hazro ilçeleri ve bağlı köylerde yetiştirilen meyvesi kalitesi ve pazar değeri yüksek, halkın tercih ettiği mahalli armut çeşitlerinden 32 genotip üzerinde yürütülmüştür. Seçilen armut genotiplerinde fenolojik gözlemler yapılmış ve toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiştir. Fenolojik özellikler olarak tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu tarihi, çiçeklenme süresi ve tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı (TÇHGS) ve hasat tarihi belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 39.52-263.12 g, meyve boyu 38.03-88.77 mm, meyve eni 40.85-76.97 mm, meyve sapı uzunluğu 19.87-50.10 mm, meyve sapı kalınlığı 2.45-7.98 mm,çekirdek eni 2.20-6.14 mm, çekirdek boyu 7.20-12.26 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) %10.00-24.90; titre edilebilir asitliği (TA) %0.04-0.60; meyve suyu pH'sı 4.07-5.26 arasında değişim göstermiştir. Bunun yanında mahalli armutlarda meyve kabuğu rengi, meyve eti rengi meyvelerde kumluluk ve tat durumları da belirlenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler neticesinde tartılı derecelendirme yöntemine göre yüksek puan alan21 HZR 01, 21 SLV 01, 21 SLV 11, 21 SLV 23, 21 SLV 13 ve 21 SLV 14 genotiplerinin diğer genotiplere göre daha üstün olduğu saptanmıştır.Öğe Gene regulatory actors involved in fruit development and ripening(Centenary University, 2016) İnal, Behcet; Özrenk, Koray; Altintaş, SerdarFruits are a distinctive features for Angiosperms. They may occur in many different form and shape. Furthermore, fruits are a rich source of supplementary diet, providing various nutrition such as vitamins, minerals, fibers and antioxidants for human. The maturation of fruits is very complex and highly coordinated with developmental process. Maturation process is regulated by thousands of genes controlling events such as gradual softening, or/and lignification of pericarp layers, accumulation of sugars, acids and pigments, releasing of volatile compounds. Gaining a better and deeper understanding of the mechanism behind fruit maturation plays a key role for fruit production and improvement of quality. In this context, a number of genetic actors regulating fruit development and maturation such as microRNA's, transcription factors and long non-coding RNAs (IncRNAs) have been discovered. Nowadays, Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats (CRISPR-Cas9) which is very effective genom regulatory technique and epigenetic approach are used to determine the molecular mechanisms involved in fruit development. © 2016, Centenary University. All rights reserved.Öğe İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi(2019) Akgül, Yasin; Özrenk, KorayBu çalışma, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve incir popülasyonunun yoğunlukta olduğu Siirt iliEruh ilçesi Mışar Ovası’nda ve Siirt Merkez ilçeye bağlı Gökçebağ beldesinde yetiştirilen yerel incir çeşitleri üzerindeyürütülmüştür. Çalışmada, yörenin incir gen kaynakları araştırılmış, seçilen ağaçlarda morfolojik ve fenolojik gözlemleryapılmış, toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiş ve kimyasal analizler yapılmıştır. Pomolojik vekimyasal özellikler yönünden incelenen çeşitlerin; meyve ağırlığı 2.31-64.82 g, ortalama meyve boyu 20.00-52.50 mm,ortalama meyve eni 20.00-55.00 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 9.00-32.00, titre edilebilir asitliği% 0.141-0.544 ve pH’sı 3.21-4.68 arasında değişim göstermiştir. Özellikle, Türkiye kurutmalık incir sektöründe ön plandaolan sarılop çeşidi ve sofralık incir piyasasında önemli yeri olan Bursa Siyahı çeşidi ile benzer niteliklere sahip olduğudüşünülen genotiplerin varlığı tespit edilmiştir.Öğe İncir (Ficus carica L.) Genotipleri Arasındaki Fenotipik Varyasyonun Kümeleme ve Temel Bileşen Analizi Metodu İle Belirlenmesi(2021) Doğan, Adnan; Kurt, Haydar; Özrenk, Korayİncir (Ficus carica L.), dünyada yaygın olarak yetiştirilen en eski kutsal meyvelerdendir. Güneydoğu Anadolu’nun, incir gen merkezi olarak özel bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Bu araştırmada, Siirt (Türkiye) yöresinde yetiştirilen incir (F. carica L.) genotiplerinin 21 kalitatif ve kantitatif özellikleri değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile incir genotiplerinin fenotipik karakterizasyonu yapılmış olup, incelenen genotipler arasında yüksek düzeyde fenotipik çeşitlilik saptanmıştır. İncelenen özelliklerin çoğunun varyasyon katsayısı (VK) % 20.00’dan yüksek bulunmuş olup, parametrelerin VK değerleri % 10.79- 62.78 aralığında değişkenlik göstermiştir. İrdelenen karakterlerin birbiriyle olan ilişki düzeyleri ile her bir faktörün incir meyvesini tanımlamadaki etki oranları belirlenmiştir. En yüksek kaliteye sahip genotiplerin; E-42, E-19, E-26, E-27, E-30 ve E-20 olduğu belirlenmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları, incir genetik kaynaklarının uygun bir şekilde yönetilmesi ve korunması bağlamında özgün bir değere sahiptir. Üzerinde çalışılan genotiplerin gelecekteki ıslah programları için önemli bir gen kaynağı olabileceği düşünülmektedir.Öğe Irrigation facilities, problems and solutions concerning pistachio growing in Siirt region(Agriculture for Life, Life for Agriculture, 2016) Aydın, Yusuf; Saltuk, Burak; Atılgan, Atılgan; Yücel, Ali; Özrenk, KorayGrowing of Siirt type of pistachio has a significant potential in the agriculture of Siirt province. As a result of the studies on this issue performed by public and legal institutions in recent years, while about 2000 tons of products were taken from the area in 4545.3 ha in 2002, these values reached about 11.000 tons of products in 25.000 ha by the end of 2014. Considering the climatic conditions of the region, the fact that summer is very hot and irregularity in the precipitation regime further increase the importance of irrigation and make it necessary for cultural practices in farming. However, pistachio orchards are not irrigated or tried to be contented with a little water due to the reasons such as the topographical structure of the area where farming is performed, irrigation water constraints, and any other reasons. The questionnaire study was carried out to determine the local farmers' tendencies on Siirt pistachio irrigation, problems faced, and the solution offers. For this purpose, the questionnaire form consisting of 40 questions was prepared, and data were collected using the Simple Random Sampling method. By this method, questionnaires were filled in by making face to face interviews with 177 farmers in 73 villages of 7 districts where farming is intensively performed. The obtained data were analyzed using MINITAB 16 statistical program. As a result of the statistical analyses, an attempt to contribute to the solution of the problems was made by developing solutions to identified problems.Öğe Kızılcık (Cornus mas L.) Genotiplerinin Yeşil Çelik İle Çoğaltılması Üzerine Araştırmalar(2019) Balta, Mehmet Fikret; Erol, İbrahim Ulvi; Özrenk, Koray; Karakaya, Orhan; Uzun, SerkanBu çalışma, farklı kızılcık (Cornus mas L.) genotiplerinin yeşil çelik ile çoğaltma olanağının belirlenmesi amacı ileyürütülmüştür. Araştırmanın bitkisel materyalini; ‘44-18’, ‘Güney uzun’, ‘Güney yuvarlak’, ‘Mehmet’ ve ‘Turgut’ genotipleriile Yalçınkaya-77 standart kızılcık çeşidi oluşturmuştur. Çalışmada yeşil çelikler, incelenen bitkilerden 15 Haziran 2014tarihinde alınmıştır. Hazırlanan çelikler iki gruba ayrılarak yarısına 3500 ppm indol-3 bütirik asit (IBA) uygulaması yapılmış,diğer yarısına ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır (kontrol grubu). Dikimden 5 hafta sonra sökülen kızılcık çeliklerindeköklenme oranı, kalluslenme oranı, en uzun kök, en kısa kök, kök dallanması, yaşayan çelik oranı ve köklenme kalitesiözellikleri incelenmiştir. Çalışmada kontrol grubu çeliklerde incelenen özellikler bakımından kayda değer bir sonuç eldeedilememiştir. Araştırma sonucuna göre, IBA uygulanan (3500 ppm) kızılcık yeşil çeliklerinde; köklenme oranı % 80 ile% 100, kök sayısı 12.86 adet çelik-1 ile 42.94 adet çelik-1, kalluslenme oranı % 13.30 ile % 73.30, en uzun kök boyu 7.74 mmile 23.88 mm, en kısa kök boyu 1.39 mm ile 3.77 mm, köklenme kalitesi 1.56 puan ile 2.93 puan arasında belirlenmiştir. Sonuçolarak, fidan kalitesi üzerine etkili olan köklenme oranı, kök sayısı ve köklenme kalitesi özellikleri “Mehmet” genotipindediğer genotiplere göre daha yüksek bulunmuştur. Bu genotipin kızılcık meyve türünde yapılacak ıslah ve çeşit geliştirmeçalışmalarında kullanılması önerilmektedir.Öğe Meyve Gelişimi ve Olgunlaşmasında Rol Oynayan Gen Düzenleyici Aktörler(2016) İnal, Behcet; Özrenk, Koray; Altıntaş, SerdarMeyveler genel olarak Angiospermlerin ayırt edici özelliğidir. Meyveler çok farklı form ve şekillerde meydana gelebilirler. Ayrıca meyveler, insanlar için mineraller, vitaminler, lifler ve antioksidanlar sağlayarak tamamlayıcı diyetin önemli bir kısmını oluştururlar. Meyvelerin olgunlaşması çok karışık bir süreçtir ve gelişimsel süreçle oldukça koordineli bir şekilde meydana gelir. Olgunlaşma işlemi, perikarp katmanlarının kademeli olarak yumuşaması ve/veya odunlaşması, şekerlerin, asitlerin, pigmentlerin biriktirilmesi ve uçucu bileşiklerin açığa çıkması gibi olayları kontrol eden binlerce gen tarafından düzenlenir. Meyve olgunlaşmasının ardındaki genetik ve moleküler mekanizmayı derinlemesine anlamak meyve üretimi ve kalitesinin gelişmesi açısından kilit bir öneme sahiptir. Bu bağlamda son zamanlarda meyve gelişimi ve olgunlaşması üzerinde rol oynayan mikroRNA'lar (miRNA), transkripsiyon faktörleri (TF), uzun kodlanmayan RNA'lar (lnc RNA), gibi genetik aktörler hızla keşfedilmektedir. Ayrıca günümüzde etkili genom düzenleyici bir teknik olan düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri (CRISPR-Cas9) sistemi ve epigenetik yaklaşımlar da meyve gelişiminde rol oynayan moleküler mekanizmaların belirlenmesi için kullanılmaktadır.Öğe Tüketicilerin Sert Kabuklu Kuruyemiş Tüketim Alışkanlıkları ve Satın Alma Davranışlarının Belirlenmesi: Siirt İli Örneği(2018) Kardeş, Merve; Özrenk, Koray; Terin, MustafaÇalışmanın amacı, Siirt ili kentsel alanda tüketicilerin sert kabuklu kuruyemiş tüketimalışkanlıkları ve satın alma davranışlarını belirlemektir. Çalışmanın ana materyalini Siirtili kentsel alanda yaşayan 150 tüketiciden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmaktadır.Verilerin analizinde, frekans tabloları ve tüketicilerin ailelerinde yeterli miktardakuruyemiş tüketip tüketmedikleri düşüncesi logit model yardımıyla analiz edilmiştir.Araştırmada, ankete katılanların %62,7’si erkek, %63,3’ü 25-40 yaş grubunda, %64,0’üevli, %62,0’si 2001-4000 TL gelir grubunda, %49,3’ü ailede yeterli miktarda kuruyemiştüketildiği, %56,0’sı kuruyemiş tüketiminin faydaları hakkında bilgiye sahip olduğu ve%78,7’sinin kuruyemişi, kuruyemişçilerden satın aldığı belirlenmiştir. Çalışmada ayrıcaailede yeterli miktarda kuruyemiş tüketildiğini düşünme ile kuruyemiş tüketmeninfaydalarını bilme arasında pozitif, cinsiyet arasında ise negatif bir ilişkini olduğu tespitedilmiştir.