Yazar "Özdemir, Selim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bingöl Koşullarında Bazı Burçak (Vicia ervilia (L.) Willd) Genotiplerinin Tohum Verimi, Kes Verimi ve Kes Kalitesinin Belirlenmesi(2019) Kökten, Kağan; Kaplan, Mahmut; Seydoşoğlu, Seyithan; Tutar, Halit; Özdemir, SelimAmaç: Bu araştırma, Bingöl ili ekolojik koşullarında yetiştirilen burçak genotiplerinin tohum verimi,kes verimi ve kes kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2014 ve 2015 yılları yazlık yetiştirmedöneminde yürütülmüştür.Materyal ve Metot: Araştırmada, 14 adet burçak genotipi [ICARDA orjinli 6, Diyarbakır ve Mardinpopülasyonuna ait 3 ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne ait 5 adet hat] bitki materyali olarakkullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak BingölÜniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama arazisinde kurulmuştur. Araştırmada; tohumverimi, kes verimi, bin tane ağırlığı, ham kül oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF veNDF ile ilgili veriler incelenmiştir.Bulgular: Araştırma sonucunda; genotiplerin tohum verimi 50.3-82.6 kg/da, kes verimi 354.3-535.9kg/da, bin tane ağırlığı 32.4-46.6 g, ham protein oranı %5.8-9.5, ham protein verimi 20.6-39.5 kg/da, ham kül oranı %8.8-13.0, ADF oranı %35.7-39.8 ve NDF oranı %43.9-50.0 arasında değişim göstermiştir.Sonuç: Araştırmada tohum verimi yüksek olan 6 (IFVE 3351-SEL 2804) ve 13 ( HAT-14) nolu hatlarbölge şartları için önerilebilir. Bu hatların tohum, kes ve ham protein verimleri sırasıyla 81.8-82.6,365.0-535.9, 23.3-38.1 kg/da’dır.Öğe Feed Quality of Sweet Sorghum Grains(2024) Seydoşoğlu, Seyithan; Turan, Nizamettin; Kökten, Kağan; Özdemir, SelimSweet sorghum crop produces grains at its ear-head which can be utilised as food and feed, produces stalks for the production of syrup, bio-ethanol, bio-diesel, bagasse and green foliage for use as organic fertiliser and excellent animal fodder. Approximately 4000 sweet sorghum cultivars are spread over the globe, providing a broad and varied genetic foundation for the development of highly productive, region-specific cultivars. A study was conducted to assess the grains of selected 10 different sweet sorghum varieties for the feed quality characters. For this aim, ADF, NDF, ADL, DMD, DMI, TDN, RFV, DE and ME values of sweet sorghum grains were determined. As a result of the study, crude ash, CP, ADF, NDF, ADL, DMD, DMI, RFV, TDN, DE and ME values were determined as 0.19-3.74%; 9.03-11.05%; 10.0-24.6%; 24.3-38.0%; 1.07-9.13%; 69.69-81.09%; 3.16-4.94%; 170.5-309.5%; 63.85-74.84%; 3.25-3.74 MJ/kg and 9.85-11.78 Mcal/kg, respectively. Variety \"Smith\" stands out with its ADF, NDF and ADL characteristics. Gülşeker, USDA-Taiwan and Erdurmuş varieties were significant in terms of CP. Ulusoy variety stands out with DMI, TDN, RFV, DE and ME.