Daş, Besime DoğanDaş, AydınKoyuncu, İsmailBilal, OsmanKırar, NurcanÇetin, Mehmet SerkanTufan, Tuncay2024-12-242024-12-2420202148-3647https://doi.org/10.30910/turkjans.680061https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/366848https://hdl.handle.net/20.500.12604/4757Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına eklenen nane yağının büyüme performansı, et kalite, renk ve kanoksidatif stres özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 10 günlük yaşta 40 adetjapon bıldırcını kullanılmış ve deneme 35 gün sürdürülmüştür. Araştırma grupları, her birinde bireysel olarak 10bıldırcın bulunan 4 gruba ayrılmıştır. Bıldırcınlar için hazırlanan rasyonlarda, kontrol grubunda herhangi bir yemkatkı maddesi kullanılmazken, diğer grupların yemlerine %0.1, %0.2 ve %0.3 Nane Yağı (NY) ilave edilmiştir.Deneme genelinde Canlı ağırlık (CA), Günlük canlı ağırlık artışı (GCAA), Günlük yem tüketimi (GYT), Yemdenyararlanma oranı (YYO), karkas ve kesim özellikleri ile renk ve pH bakımından gruplar arasında farkgözlenmemiştir. Ancak kanda toplam oksidatif durum (TOS)’u önemli ölçüde düşürdüğü ve toplam antioksidandurum (TAS)’u ise yükselttiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına nane yağı ilavesinin besiperformansı ve karkas özelliklerini değiştirmediği ancak TAS değerlerini yükselttiği ve TOS değerlerini düşürdüğüiçin yem katkı maddesi olarak rasyona %0.1 oranında NY eklenmesinin faydalı olacağı görülmüştür.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat Mühendisliği,Gıda Bilimi ve TeknolojisiBıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine EtkisiArticle7118619436684810.30910/turkjans.680061