Şimşekli, NihalDoğan, İsmail Sait2024-12-242024-12-2420152146-05742536-4618https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/235995https://hdl.handle.net/20.500.12604/5340Maraş tarhanası yüksek besin değerine sahip tahıl esaslı fermente, geleneksel ve fonksiyonel bir üründür. Yapım aşamaları, son üründe ortaya çıkan tat ve aroma, tüketim şekli ve muhafaza koşulları gibi kendine has özellikleriyle diğer yörelerdeki tarhana çeşitlerinden farklıdır. Üretimi kolay olup, zahmetsiz muhafaza koşullarına sahiptir. Maraş tarhanasında temel ana bileşen olarak dövme ve yoğurt kullanılır. Tarhanayı çeşnilendirmek için yaygın olarak kekik, bazen de çörek otu kullanılmaktadır. Diğer tarhana çeşitleri ve bazı fermente fonksiyonel ürünlerden farklı olarak üretimin her bir aşamasında farklı şekillerde tüketilebilme avantajına sahiptir. Son yıllarda tüketim yöre ile sınırlı kalmamış ihraç edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada geleneksel Maraş tarhanasının ürün ve üretim aşamaları incelenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme ve Diyetetik,Gıda Bilimi ve TeknolojisiGeleneksel ve Fonksiyonel Ürün Olarak Maraş TarhanasıReview Article543340235995