BEKAR, TUBA2019-11-072019-11-0720172528-8652https://hdl.handle.net/20.500.12604/11452010 ve 2011 vejetasyon yıllarında Tokat’ta yetiştirilen beş beyaz (Gewürtztraminer, Chardonnay, Narince, Riesling ve Emir) ve altı kırmızı (Pinot Noir, Cabarnet Sauvignon, Öküzgözü, Boğazkere, Merlot ve Syrah) şaraplık üzüm çeşidinin fenolojik gelişme evreleri ve kalite kriterleri (SÇKM, salkım ağırlığı) üzerinde araştırma geliştirilen bu çalışmada; tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı en fazla Boğazkere çeşidinde, en az Gewürtztraminer çeşidinde saptanmıştır. Hasat zamanı ortalama salkım ağırlığı, ilk ve ikinci yılı sırasıyla en fazla Öküzgözü (460-470 g) çeşidinde, en az ise Chardonnay (160-175 g) çeşidinde gerçekleşmiştir. SÇKM (Suda Çözünür Kuru Madde) miktarı, en fazla ilk yıl Merlot (% 25.2), ikinci yıl Syrah (% 25.0) çeşidinde belirlenmiştir. En az SÇKM miktarı her iki yılda da Öküzgözü çeşidinde tespit edilmiştir. Tokat merkezde, Öküzgözü ve Boğazkere çeşitleri dışındaki tüm çeşitlerin şaraplık üzüm kalitesine ulaştığı belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessFenolojik safha, SÇKM, Şaraplık üzüm, KaliteTokat Merkezde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Fenolojik Gelişme EvreleriArticle