Akgül, YasinÖzrenk, Koray2024-12-242024-12-2420192148-23062528-858Xhttps://doi.org/10.19159/tutad.619994https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/339502https://hdl.handle.net/20.500.12604/4416Bu çalışma, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve incir popülasyonunun yoğunlukta olduğu Siirt iliEruh ilçesi Mışar Ovası’nda ve Siirt Merkez ilçeye bağlı Gökçebağ beldesinde yetiştirilen yerel incir çeşitleri üzerindeyürütülmüştür. Çalışmada, yörenin incir gen kaynakları araştırılmış, seçilen ağaçlarda morfolojik ve fenolojik gözlemleryapılmış, toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiş ve kimyasal analizler yapılmıştır. Pomolojik vekimyasal özellikler yönünden incelenen çeşitlerin; meyve ağırlığı 2.31-64.82 g, ortalama meyve boyu 20.00-52.50 mm,ortalama meyve eni 20.00-55.00 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 9.00-32.00, titre edilebilir asitliği% 0.141-0.544 ve pH’sı 3.21-4.68 arasında değişim göstermiştir. Özellikle, Türkiye kurutmalık incir sektöründe ön plandaolan sarılop çeşidi ve sofralık incir piyasasında önemli yeri olan Bursa Siyahı çeşidi ile benzer niteliklere sahip olduğudüşünülen genotiplerin varlığı tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe Bitkileri,Ziraat Mühendisliği,Bitki Bilimleri,ZiraatToprak Bilimiİncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt YöresiArticle6332833533950210.19159/tutad.619994