BEKAR, TUBA2019-11-072019-11-0720162148-3647https://hdl.handle.net/20.500.12604/1152Şarap üretiminde, şarap işleme yöntemlerine ilave olarak şarap kalitesini belirleyen birçok özellik vardır. Bu çalışmada, şaraplık üzüm yetiştiriciliğine etki eden faktörler araştırılmıştır. Bu faktörlerden çeşit, yıllık bakım işlemleri ile hasat zamanı ve şekli başlıcalarıdır. Bunlardan daha önemli faktörler vardır ki bunlara genel olarak “terroir” denilmektedir. Yani üzümün, yetiştiği bölgedeki toprak yapısına, topografik özelliklere, güneş ışıklarından etkilenme düzeyine ve su-toprak ilişkisine göre ayrı özellikler kazanmasından ileri gelmektedir. Bu nedenledir ki, farklı bölgelerde yetiştirilen aynı üzüm çeşidinden farklı şaraplar üretilir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessŞarap, kalite, terroirŞaraplık Üzüm Kalitesi Üzerine Yetiştiriciliğin EtkileriArticle