EVİZ, ŞahinTuran, Nizamettin2019-11-292019-11-2920162016-12-21https://hdl.handle.net/20.500.12604/2227Bu araştırma, Siirt şartlarında kışlık olarak ekilen bazı macar fiği çeşit ve hatlarının verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla 2016 yılında Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme ve uygulama alanında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada tohumluk materyali olarak; macar fiği çeşit (Anadolu Pembesi-2002, Ege Beyazı-79, Tarm Beyazı-98 ve Budak) ve hatları (Hat-3, Hat-10, Hat-2109) kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan çeşitlerin bitki boyları 36-52 cm, yeşil ot verimi 642-1042 kg/da, kuru ot verimi 222-395 kg/da, yan dal sayısı 2-3.7 adet/bitki, ham protein verimi 58-98 kg/da, ham protein oranı % 22-27, ADF (Asid deterjan lif) oranı % 28-31, NDF (Nötral deterjan lif) oranı % 33 - 39 arasında değişmiştir. Araştırmada kullanılan çeşitlerden gerek hasıl verim ve gerekse ot kalitesi açısından en uygun çeşitlerin Anadolu Pembesi ve Ege Beyazı olduğu belirlenmiştir.ÖN SÖZ.............................................................................................................................v İÇİNDEKİLER.................................................................................................................... vii TABLOLAR LİSTESİ ......................................................................................................... ix ŞEKİLLER LİSTESİ............................................................................................................ xi KISALTMALAR VE SİMGELER LİSTESİ LİSTESİ ................................................. xiii ÖZET ................................................................................................................................... xv ABSTRACT ...................................................................................................................... xvii 1. GİRİŞ ..............................................................................................................................1 2. LİTERATÜR ARAŞTIRMASI .....................................................................................3 3. MATERYAL veMETOT.......................................................................................10 3.1. Materyal ..............................................................................................................10 3.1.1. Araştırma yerinin konumu ..................................................................................10 3.1.2. Araştırma yerinin iklim özellikleri… ......................................................... 12 3.1.3. Araştırmada yerinin toprak özellikleri.............................................................. 12 3.2. Metot….............................................................................................................. 13 3.2.1.Tarla deneme tekniği……............................................................................ 13 3.2.2. Araştırmada uygulanan kültürel işlemler.................................................... 13 3.2.2.1. Toprak hazırlığı ve ekim.......................................................................... 13 3.2.2.2. Gübreleme ve bakım işlemleri ................................................................ 14 3.2.2.3. Hasat ....................................................................................................14 3.2.3.Gözlem, ölçüm ve analiz yöntemleri…….…………................................. 14 3.2.3.1. Bitki boyu (cm) .....................................................................................14 3.2.3.2. Yeşil ot verimi (kg/da) ..........................................................................14 3.2.3.3. Kuru ot verimi (kg/da) ............................................................................. 15 3.2.3.4. Yan dal sayısı (adet/bitki)........................................................................ 15 3.2.3.5. Ham protein oranı (%) ..........................................................................15 3.2.3.6. Ham protein verimi (kg/da)...................................................................15 3.2.3.7. ADF ve NDF oranı (%) ........................................................................15 3.2.4. Verilerin değerlendirilmesi.......................................................................... 15 4. BULGULAR ve TARTIŞMA......................................................................................17 4.1. Yeşil Ot Verimi (kg/da)………......................................................................... 17 4.2. Kuru Ot Verimi (kg/da)…...……………………………………………………18 4.3. Bitki Boyu (cm)..............................................................................................20 4.4. Yan Dal Sayısı (adet/bitki)..............................................................................22 4.5. Ham Protein Oranı (%)...................................................................................23 4.6. Ham Protein Verimi (kg/da)...........................................................................24 viii 4.7. ADF Oranı (Asit Deterjan Lif) (%) ......................................................................26 4.8. NDF Oranı (Nötral Deterjan Lif) (%) ...................................................................27 5. SONUÇ VE ÖNERİLER ................................................................................................ 30 5.1. Sonuçlar...............................................................................................................30 5.2. Öneriler ...............................................................................................................30 6. KAYNAKLAR................................................................................................................ 32 EKLER................................................................................................................................. 36 ÖZGEÇMİŞ......................................................................................................................... 37trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMacar fiği (Vicia pannonica Crantz), kışlık ekim, ot verimi, verimunsurlarıSİİRT ŞARTLARINDA KIŞLIK EKİLEN BAZI MACAR FİĞİ (Vicia pannonica Crantz) GENOTİPLERİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARININ BELİRLENMESİMaster Thesis449197