Kibar, MustafaYılmaz, AyhanBakır, Galip2024-12-242024-12-2420182148-23062528-858Xhttps://doi.org/10.19159/tutad.338044https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/308667https://hdl.handle.net/20.500.12604/4398Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle dört mevsimin birlikte yaşandığı, ılıman iklime sahip bir ülkedir. Yazaylarındaki (Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül) günlük ortalama sıcaklık değerleri 25 o C’nin üzerine çıkabilmektedir.Özellikle nem oranının yüksek olduğu Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde, ayrıca sıcaklığın çok yüksek olduğu Güneydoğu AnadoluBölgesi’nde bütün canlılar ısı stresine maruz kalabilmektedir. Hayvansal üretim bakımından değerlendirildiğinde, ısı stresi bubölgelerde yetiştirilen süt ineklerinde önemli verim kayıplarına neden olabilmektedir. Isı stresini belirlemede vedeğerlendirmede bazı ölçütler kullanılmakla birlikte en yaygın kullanılan parametre sıcaklık-nem indeksi değeridir. Siirt ili veilçeleri için sıcaklık nem indeksi değerlerini saptamak için Siirt Meteoroloji Müdürlüğü ile ilçelerdeki meteorolojiistasyonlarının verilerinden yararlanılmıştır. Buna göre Siirt Merkez, Pervari, Baykan, Kurtalan, Şirvan ve Eruh ilçelerineilişkin sıcaklık nem indeksi değerleri sırasıyla 72.43, 67.64, 71.80, 72.34, 71.67 ve 68.87 olarak bulunmuştur. ÇalışmadaSiirt il merkezi ile ilçelerinde Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sıcaklık nem indeks değerlerinin eşik değeriolarak bildirilen 65 veya 72 değerlerinin üzerine çıktığı saptanmıştır. Ancak ısı stresi açısından istatistiki olarak Pervari veEruh ilçelerinin diğer ilçelere oranla süt sığırcılığına daha uygun olduğu anlaşılmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, Siirt koşullarındasürdürülebilir bir süt sığırcılığı için ısı stresinin ortaya çıktığı zamanlarda yeterli serinletme sistemlerinin kullanılmasıgerekmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessVeterinerlik,İstatistik ve OlasılıkSıcaklık Nem İndeks Değerlerinin Süt Sığırcılığı Açısından Değerlendirilmesi: Siirt İli ÖrneğiArticle51455030866710.19159/tutad.338044