Uğur, RemziYılmaz, Cafer HakanAtlı, Halit SeyfettinPalaz, Esra BulunuzKargı, Sevgi PaydaşSarıdaş, Mehmet AliAğçam, Erdal2024-12-242024-12-242022https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1233984https://hdl.handle.net/20.500.12604/417001.10.2022Bu projede; seleksiyon ve melezleme ıslahı yöntemleriyle elde edilen bazı ılıman iklim meyve tür ve melez anaç adaylarının çelikle çoğaltılması, köklenme yüzdesi - kök sayısı - kök uzunluğu değerleri bakımından üstün olanların doku kültürüne alınması, seçilen anaç adayları üzerine bazı ılıman iklim meyve türlerine ait güncel çeşitlerin aşılanması, aşı uyuşma/uyuşmazlık durumlarının histolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma sonucunda, FS-1, FC-19, FC-22 No?lu anaçların, orijin olarak erik ve badem melezi olmaları nedeniyle kayısı-erik ve badem-şeftali çeşitleriyle çok iyi ve iyi derece kategorisinde aşı başarısı gösterdikleri saptanmıştır. PCPM-4 No?lu anaç ise, denemedeki bütün meyve çeşitleriyle başarılı sayılabilecek düzeyde bir aşı uyuşması sergilemiştir. Ayrıca bu anacın bodur gelişmeyi etkilediği görülmüştür. Aşılamadan 8 ay sonra aşı noktasının altından ve üstünden alınan kabuk dokularında peroksidaz aktivitesi, toplam fenol ve bazı bireysel fenolik madde içerikleri gibi biyokimyasal maddeler incelenmiş ve uyuşmalıkla ilişkilendirilmiştir. Uyuşur kombinasyonlarda bu maddelerin düşük oldukları dikkati çekmiştir. Narinjin içeriği ile uyuşmazlık arasında ilişki kurulabileceği saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAnaçfenolik bileşikuyuşmazlıkılıman iklim meyve türlerikesit.Bazı Önemli Ilıman İklim Meyve Türleri için Yerli Anaç Adaylarının Belirlenmesi ile Aşı Uyuşmazlığının Anatomik ve Biyokimyasal YönüProject03381233984