Akça, FıratAras, DicleArslan, Erşan2024-12-242024-12-2420181304-284X2717-6347https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/299388https://hdl.handle.net/20.500.12604/5450Öz: Kafein dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan besin maddeleri ve besin takviyelerinden biridir. Kafein tüketiminin büyük oranıkahve yoluyla olmakla birlikte birçok başka gıda, ilaç ve içecekte de kafein bulunmaktadır. Kafein son dönemde kullanımı yaygınlaşanenerji içeceklerinin de etken maddesi olarak işlev görmekte ve fizyolojik etkileriyle psikoaktif bir ajan olarak da kullanılmaktadır. Kafeininfaydaları ve riskleri ile ilgili birçok teori ortaya atılmakla birlikte, sağlıklı yetişkinler için günlük 400 mg’a kadar (75 kg. ağırlığındabir birey için yaklaşık 5.5 mg/kg) olan dozların güvenli olduğu ve herhangi bir sağlık riskine yol açmadığı bildirilmiştir. Kafeinin ergojenikbir yardımcı olarak kullanımı ile ilgili pratik ve uygulamaya dönük bilgilendirme antrenörler ve sporcuların performanslarını desteklemeaçısından önemlidir, bu derleme bu konuda detaylı bilgiler vermek üzere hazırlanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme ve Diyetetik,KimyaTıbbi,Spor Bilimleri,Farmakoloji ve EczacılıkKAFEİN, ETKİ MEKANİZMALARI VE FİZİKSEL PERFORMANSA ETKİLERİReview Article161112299388