Dalagan, SümeyyeSormaz, ÜmitAkdağ, GürkanÇınar, Zeynep2024-12-242024-12-2420202147-8775https://doi.org/10.21325/jotags.2020.704https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/525863https://hdl.handle.net/20.500.12604/4459Günümüzde, çağdaş sosyal politikaların en önemli konularından biri de engelli bireylerin\rtopluma kazandırılmasıdır. Engelli bireylerin devletin sunduğu imkânlara ve çevresindeki\rkişilere bağımlı olarak yaşaması yerine toplum içerisinde yer alması, engel durumları,\ryetenekleri ve ilgi alanlarına göre istihdam edilerek iş hayatının bir parçası olması için tüm\rtoplum üyelerine görevler düşmektedir Bu çalışma; down kafelerde çalışan down sendromlu\rbireylerin performansının işletmelerce değerlendirilmesini amaçlayan bir araştırmadır.\rEylül 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında yürütülmüş olup, ülkemizde down sendromlu\rbireylerin istihdamına yönelik hizmet veren 31 adet yiyecek içecek işletmesinden\raraştırmaya katılmaya gönüllü 28 yiyecek içecek işletmesi araştırmanın örneklemini\roluşturmaktadır. Çalışma sonucunda; işletmelerin, hafif ve orta düzeyde engelli bireylerin\rişyerinde performans (p<0.001) ve sosyal iletişim düzeylerinden (p<0.001) memnun\roldukları, ağır ve çok ağır düzeyde engelli bireylerin performans memnuniyetlerinde zaman\rzaman kararsız kaldıkları (p<0.05) veya memnun olmadıkları bulgulanmıştır. Araştırma\rsonucunda; down kafelerde çalışan down sendromlu bireylerin yiyecek içecek sektöründe\ristihdamının arttırılması, bunun için yiyecek içecek işletmelerinin teşvik edilmeleri\rdoğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOtelcilikKonaklamaSpor ve Turizm,Beslenme ve Diyetetik,Sosyal Çalışma,Gıda Bilimi ve TeknolojisiEngelli Bireylerin İstihdamına Önyargılar Engel Midir? : Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı ÖrneğiArticle8455456452586310.21325/jotags.2020.704