Kibar, MustafaBulut, EmreAytekin, İbrahim2024-12-242024-12-2420241308-87501308-8769https://doi.org/10.7161/omuanajas.1463854https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1278878https://hdl.handle.net/20.500.12604/5145Bu çalışmada Siyah Alaca süt sığırlarında süt ve döl verim özellikleri ile bu özelliklerin bazı temel etkili çevresel faktörlere göre değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Etki miktarları ve ortalamalar arasındaki farklar genel doğrusal model ve Tukey testi ile belirlenmiştir. Populasyonda laktasyon süt verimi (LSV) ile buzağılama aralığı (BA) 8620±20400 kg ve 383.07±55.46 gün olarak bulunmuştur. Varyans analizinde laktasyon sırasının (LS) pik sağımda geçen gün (PSGG) ile kuruda kalma süresi (KKS) dışındaki süt verim özellikleri üzerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0.01). Buzağılama yılının (BY) ise yalnızca 100 günlük laktasyon süt verimi (LSV100), pik süt verimi (PSV) ve PSGG üzerine etkisi önemlidir (p<0.05, p<0.01). Buzağılama mevsiminin (BM) ise sadece sağımda geçen gün (SGG) üzerine etkisi önemlidir (p<0.05). BY’nin servis periyodu (SP) üzerindeki önemli etkisi (p<0.05) dışında LS, BY ve BM’nin döl verim özellikleri üzerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. Ayrıca doğum yılının ilkine damızlıkta kullanma yaşı (İDKY) ve ilk buzağılama yaşı (İBY) üzerine etkisi ile doğum mevsiminin İBY üzerindeki etkisi önemlidir (p<0.01). Sonuç olarak, genetik seleksiyon halen pahalı bir yöntem olduğundan, hemen hemen her yetiştirici tarafından uygulanan fenotipe dayalı seleksiyonda başarının artırılması için çevresel faktörlerin etki miktarlarının hesaplanması ve değerlendirilmesi, süt sığırcılığının sürdürülebilirliğine katkı sağlayabileceği kanaatine varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSürdürülebilirlikSiyah AlacaÇevresel FaktörlerSüt VerimiDöl VerimiEtki MiktarıSiyah Alaca Süt Sığırlarında Süt ve Döl Verim Özelliklerinin Makro Çevresel Faktörlere Göre VaryasyonuArticle393527539127887810.7161/omuanajas.1463854