Duman, İbrahimNas, Yahya2024-12-242024-12-2420201018-88512548-1207https://doi.org/10.20289/zfdergi.703747https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/416718https://hdl.handle.net/20.500.12604/4443Amaç: Bu araştırmada, tohumdan üretilen fidelerden elde edilen konservelik enginarçeşidi bitkilerinden 5 yıl boyunca elde edilen verim ve baş kalite özelliklerindekideğişimin belirlenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: E. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma alanındayürütülen çalışmada, Emerald F1 enginar çeşidi (kalp enginar) kullanılmıştır. Çalışmatesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Ağustos ayıbaşında damla sulama sistemine uygun 100*100 cm mesafe ile dikim yapılmıştır. Çokyıllık sebze türü olan enginarda, verim ve baş kalite özelliklerindeki değişim 5 üretimdönemi boyunca incelenmiştir.Bulgular: Çalışma sonucunda en yüksek baş sayısı (21.666 adet/da) ve baş verimi (1104kg/da) ikinci üretim yılında elde edilmiştir. Buna karşılık en düşük baş sayısı (3600 adet/da) ve baş verimi (160 kg/da) ise ilk üretim sezonunda elde edilmiştir. En yüksek %erkenci verim (32 adet/baş) ve % erkenci verim oranı (26.68 kg/baş) ise 4. üretim yılındabelirlenmiştir. Benzer şekilde ortalama baş ağırlığı (45.37 g), baş çapı (4.62 cm), başyüksekliği (5.29 cm) ve soyulmuş baş ağırlığı (28.45 g) bakımından en yüksek değerleryine 4. üretim yılından elde edilmiştir. Söz konusu özellikler bakımından en düşükdeğerler ise beşinci üretim sezonunda belirlenmiştir.Sonuç: Çalışmada, maksimum baş verimine 2. üretim sezonunda ulaşıldığı, baş verimininikinci yıldan sonra orantılı olarak azaldığı ortaya konulmuştur. Üretimin ilk 3 yılında kiözelliklerin konserve işlemeye uygun baş özellikleri ile uyumlu olduğu saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriTohumdan Konservelik Enginar (Cynara scolymus L.) Üretiminde Verim ve Kalite Özelliklerindeki Değişimin BelirlenmesiArticle57-1741671810.20289/zfdergi.703747