İMAMEDİN OTURMAKKORAY ÖZRENK2019-11-292019-11-2903.02.20172017-02-03https://hdl.handle.net/20.500.12604/2225Bu araştırma Diyarbakır’ın Silvan, Kulp, Hazro ilçeleri ve bağlı köylerde yetiştirilen mahalli armut çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. 2016 yılında mahalli armut çeşitlerinden meyvesi kaliteli ve pazar değeri yüksek, halkın tercih ettiği armut çeşitleri göz önüne alınarak 32 ağaçtan meyve örneği alınmıştır. Seçilen ağaçlarda fenolojik gözlemler yapılmış ve toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiştir. Fenolojik özellikler olarak tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu tarihi, çiçeklenme süresi ve TÇHS (tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı), hasat tarihi belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 39,52-263,12 g, meyve boyu 38,03-88,77 mm, meyve eni 40,85-76,97 mm, meyve sapı uzunluğu 19,87-50,10 mm, meyve sapı kalınlığı 2,45-7,98 mm, çekirdek eni 2,20-6,14 mm, çekirdek boyu 7,20-12,26 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 10,00-24,90; titre edilebilir asitliği % 0,04-0,60; meyve suyu pH’sı 4,07-5,26 arasında değişim göstermiştir. Bunun yanında mahalli armutlarda meyve kabuğu rengi, meyve eti rengi meyvelerde kumluluk ve tat durumları da belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessArmut, Fenoloji, Pomoloji, Pyrus communis L. Silvan, Hazro, KulpDİYARBAKIR’IN BAZI İLÇELERİNDE (SİLVAN, KULP, HAZRO) YETİŞEN MAHALLİ ARMUT GENOTİPLERİNİN (Pyrus communis l.) GEN KAYNAKLARININ BELİRLENMESİDETERMINATION OF DIYARBAKIR’S IN SOME DISTRICT (SILVAN, KULP, HAZRO) GENETIC SOURCES OF LOCAL PEAR (Pyrus communis L.) VARITIES GROWNMaster Thesis